Antena Căutare

Atelier de arhitectura romano-turc la ICR Istanbul

La initiativa ICR Istanbul, in perioada 27 februarie – 2 martie a.c. se desfasoara un atelier de arhitectura care reuneste specialisti in domeniu din Romania si Turcia. Atelierul are ca obiectiv studiul cladirii in care isi desfasoara activitatea institutul. Simultan cu generarea unui concept arhitectural- functional si de modernizare pentru cladirea ICR Istanbul pentru mai buna adaptare la profilul si activitatile institutului, atelierul va crea legaturi intre tineri arhitecti din Romania si din Turcia, ce pot genera posibile parteneriate viitoare.

Sediul Institutului Cultural Roman din Istanbul este o cladire istorica proprietate a statului roman, datand de la sfarsitul secolului XIX si pozitionata central langa piata Taksim din cartierul Beyoğlu. Construita initial ca resedinta privata, cladirea a fost succesiv sediul Legatiei Romane la Istanbul, sediul Consulatului Romaniei la Istanbul si a devenit din 2009 sediul Institutului Cultural Roman Istanbul.

Echipa de arhitecti ii reuneste pe Serban Tiganas, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania si coordonator al atelierului, profesor in cadrul Facultatii de Arhitectura si Urbanism a Universitatii Tehnice din Cluj, avand o bogata experienta in practica arhitecturii. Serban Tiganas este o prezenta publica remarcabila in Romania, in special in domeniul urbanismului si dezvoltarii durabile; Alex Axinte, co-fondator al StudioBasar Bucuresti. Activitatea sa profesionala include atat colaborari cu birouri locale, ca Re-Act Now Studio sau Axen Studio, cat si internationale ca Erick van Egeraat Associated Architects, Rotterdam. In primavara 2006 a beneficiat de o rezidenta artistica Map XXL Pepinieres europeennes pour jeunes artistes in Graz, Austria. Intre 2006 si 2008 a activat ca preparator la Catedra de Proiectare din cadrul UAUIM; Cristian Borcan, co-fondator al StudioBasar Bucuresti, anterior colaboand in cadrul birourilor PZP Arhitectura si Urbancult; Selva Gurdogan si Gregers Thomsen, fondatori ai Superpool Istanbul (2003).

Superpool este autor al publicatiei Mapping Istanbul care contine mai mult de 100 de harti, planuri si informatii grafice despre Istanbul, resursa recunoscuta pentru arhitecti si urbanisti interesati de viitorul orasului. In momentul de fata lucreaza la un proiect european de cercetare pentru incorporarea robotilor in tehnologia de constructii de beton. Selva Gurdogan si Gregers Thomsen au activat ca arhitecti de proiecte in cadrul Oficiului de Arhitectura Metropolitana (OMA) condus de Rem Koolhaas. Activitatea lor se situeaza atat in domeniul privat cat si in cel public. Participa regulat la conferinte si expozitii internationale; Duygu Dogan - arhitect junior, parte din echipa IKSV (Fundatia pentru Cultura si Arta Istanbul), Duygu Dogan a lucrat impreuna cu arhitectul Ryue Nishizawa pentru "12th Biennial", Istanbul. In prezent este coordonator tehnic al Bienalei Istanbul, avand in atributii atat organizarea spatiului expozitional cat si a expozitiilor din cadrul prestigiosului eveniment.

La invitatia studioului Superpool, pe 27 februarie, ora 19.00, Alex Axinte va sustine o prelegere adresata publicului de specialitate din Istanbul in care va prezenta proiecte si concepte ale StudioBasar.-transmite Institutul Cultural Roman Istanbul.

Articolul continuă după reclamă
Kristal Club se redeschide intr-un nou sediu... Au fost puse in vanzare biletele la concertul Roxette. Vezi cat costa!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x