Antena Căutare

Atelierele ARTHOC 2010

Dupa atelierul de la Cluj cu Yoshi Oida de anul trecut, Centrul International pentru Artele Spectacolului – ARTHOC organizeaza la Atel si Pelisor, intre data de 7 si 15 iulie 2010, doua ateliere cu doi dintre cei mai fascinanti compozitori de muzica de teatru ai lumii, artisti ale unor teatre legendare: Frans Winther, compozitor la Odin Teatret/Laboratorul de Teatru Nordic al lui Eugenio Barba si Jean-Jacques Lemêtre, compozitorul numeroaselor spectacole ale Arianei Mnouchkine de la Théatre du Soleil

Atelierele sint adresate actorilor, dansatorilor, coregrafilor, regizorilor, compozitorilor, interpretilor, instrumentistilor, cintaretilor - intr-un cuvint, tuturor oamenilor de teatru, profesionisti sau studenti - care doresc sa exploreze, impartasind secretele celor doi maestri, noi raporturi intre ritm, miscare, muzica si artele spectacolului contemporan.

Atelierul condus de Frans Winther cu titlul Ritmul spectacolului si muzica actorului, la care se pot inscrie 25 de artisti romani si straini, se va desfasura intre 7 si 10 iulie. Cu o durata de patru zile, atelierul va cuprinde improvizatii si exercitii de voce, cintec, vorbire, ritm si miscare ca si combinatie intre exercitiile de antrenare a vocii si exercitiile care au ca scop intensificarea prezentei scenice. Pentru Frans Winther, colaborator apropiat al lui Eugenio Barba (fost discipol al lui Grotowski), teatrul inseamna muzica, prin urmare dramaturgia muzicala este o parte esentiala a unui spectacol, de aceea, pe parcursul atelierului participantii vor lucra impreuna folosind in mod concret vocea, corpul si improvizatia, in cautarea posibilitatilor sonore din spatele cuvintelor si frazelor cu accent pe obtinerea tensiunii muzicale si pe fixarea dramaturgiei sunetului.

Acest atelier va fi urmat, in perioada 12-15 iulie de cel condus de compozitorul si muzicianul Jean-Jacques Lemêtre de la Théatre du Soleil: Actiunea, ritmul si actorul, atelier ce va explora unele din cele mai importante elemente ale unui spectacol: ritmul, miscarea si povestea. Pornind de la aceasta forta fundamentala aflata la baza oricarui tip de teatru - Povestea, atentia se va indrepta asupra intelegerii mai profunde si accentuarii prezentei actorului in spectacol, precum si a modului de creare a personajului prin intermediul corpului si al ritmului. Sub conducerea maestrului, participantii vor lucra cu ritmurile corpului si ale vocii, cu orchestratia cuvintului rostit sau cintat, examinind relatia ritmului si muzicii cu textul in diferitele traditii teatrale - traditia occidentala, orientala sau a orientului indepartat, precum si modul in care vocea si corpul pot intra in scena ca forme de expresie independente sau interdependente.

Centrul International pentru Artele Spectacolului ARTHOC este un departament al Asociatiei Art-Hoc (alaturi de Editura ArtSpect si de Compania PASAJ). Misiunea Centrului ARTHOC este de a le oferi tinerilor artisti oportunitatea de a-si imbogati arsenalul profesional cu noi metode practice de perfectionare, de a descoperi noi cai si noi stimulente ale creatiei personale prin organizarea unor ateliere cu artisti maestri, prin promovarea dialogului multicultural si explorarea granitelor dintre teatrele traditionale ale lumii si artele spectacolului contemporan, oferind artistilor din Romania un cadru de dialog si de colaborare in vederea realizarii unor productii interdisciplinare care sa investigheze teritorii noi de exprimare artistica.

www.arthoc.ro

Foto: ro.wikipedia.org

Filme romanesti la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary... Cursuri de perfectionare pentru profesorii care predau in limba romana in afara tarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x