Live acumChefi la cutite Sezonul 9 (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Dirijorul Jin Wang şi violonistul Alexandru Tomescu, în deschiderea Anului Beethoven la Filarmonica „George Enescu”

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Jin Wang, şi violonistul Alexandru Tomescu vor fi protagoniştii spectacolului care deschide Anul Beethoven la Filarmonică.

Joi şi vineri, vor fi prezentate lucrările: Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 - solist Alexadru Tomescu, Ruinele Atenei, op. 113 - solişti Marius Boloş, Ana Stănescu, Mihai Raicea.

Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner.

La 250 de ani de la naştere, compozitorul german, născut în decembrie 1770 la Bonn, este sărbătorit în întreaga lume. Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost întemeietorul unei ere noi în muzică, creaţiile sale fiind o punte între clasicism şi romantism. În 2020, „an Beethoven“, Filarmonica „George Enescu“ îi va dedica numeroase concerte.

Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a condus peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing, apoi a urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager. A fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös; de asemenea, a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. A câştigat opt concursuri internaţionale de dirijat din Europa. În colaborare cu Societatea „Wagner” din Würzburg a lansat un concert de gală şi un alt concert cu muzică de Wagner, intitulat Ring in 1 Night, cu solişti vocali de la Bayreuth.

El este primul dirijor din Asia care a devenit profesor de dirijat de orchestră la o universitate din Europa - Academia Regală de Muzică din Stockholm. Dirijorul Jin Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor, printre lucrările sale de succes se numără „Nokia Variations - a Travel through Music Styles”, „Tibet Impressionen - Song from the Roof of the World” şi „Romanian Dances”.

Solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti (din 2002), violonistul Alexandru Tomescu s-a născut în 1976, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti şi a absolvit în 1999 Conservatorul din Bucureşti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu. S-a perfecţionat ulterior la Southern Methodist University, Dallas (prof. Eduard Schmieder, 2000) şi la Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveţia, cu renumitul Tibor Varga (2001). A câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Concursul internaţional „George Enescu”, Bucureşti (Premiul I, 1999) şi Concursul „M. Long - J. Thibaud” Paris (Premiul II „Yehudi Menuhin”, 1999). În 2008, a devenit solist concertist permanent al Filarmonicii de Stat din Piteşti. Înregistrările sale cuprind un repertoriu de la opusuri celebre din literatura viorii la lucrări de muzică de cameră. Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder - Voicu, Cremona 1702.

Sursa : news.ro

Recomandari