- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Conform programului, Ion Barladeanu era invitatul Institutului Cultural Roman pe data de 23 martie. Insa la inceputul intalnirii, alaturi de moderatorul discutiei, criticul de arta Erwin Kessler nu se afla Ion Barladeanu, ci galeristul Dan Popescu, cel care l-a descoperit pe artistul roman.
„Ion Barladeanu nu va veni in aceasta seara. Intr-o intrevedere privata ce s-a sfarsit acum putin timp, dansul mi-a marturisit in repetate randuri ca doreste sa se reintoarca la viata de gunoier. Mi-a zis ca face acest lucru pentru a rupe aceasta nebunie din ultimii 2 ani. Recunosc, in seara aceasta Ion Barladeanu mi-a dat o lectie", au fost primele cuvinte ale serii, rostite de Erwin Kessler.
Invitat sa povesteasca despre Ion Barladeanu al sau, Dan Popescu a spus: „Sunt surprins de absenta lui, insa in acelasi timp, aceasta absenta e coerenta ceea ce face el si ceea ce este el. Ion Barladeanu nu s-a considerat niciodata un artist. Nu se considera nici astazi." Despre momentul in care l-a descoperit pe „nea Ion", asa cum i se mai spune, Dan Popescu a spus ca a fost un fel de epifanie, revelatia gradului 0 al artei, o arta adevarata.
In timpul conferintei s-au ridicat doua probleme importante: cum il vad artistii pe Ion Barladeanu si modul de promovare a artei. Erwin Kessler: „Artistii nu il considera pe Ion Barladeanu artist. Cineva chiar a spus ca lucrarile sale sunt de amator. Dar cum poate cineva sa abordeze in colajele lui toate temele pop-art-ului, fara sa auda vreodata de asa ceva si sa fie numit amator? Ion Barladeanu abordeaza in toate cele 1700 de colaje ale sale cinci - sase teme principale. Hrana, femeia, puterea, politica, razboiul, adoratia pentru idoli. Tocmai acestea sunt temele principale ale expresionismului. Si cu toate acestea, mari artisti ce colectioneaza in secret Ion Barladeanu. Nici macar Dan Popescu nu le cunoaste identitatea.".
Apoi, Dan Popescu a vorbit despre promovarea artei intr-un mod foarte critic: „Sistemul de promovare a artei implica moartea artei. La o expozitie, e mai important ce firma face catering sau ce firma porti la pantofi. Intentia mea este aceea de a face un pas in spate. Nu cred ca acest tip de promovare a artei este benefic. In opinia mea, pe masura ce renumele unui artist creste, calitatea artei sale scade."
In colajele lui Ion Barladeanu apar o multime de personaje celebre. Pe langa Nicolae si Elena Ceausescu, ce se repeta de foarte multe ori in lucrarile sale din perioada '91 - '96, apar Sophia Loren, Janet Jackson, Stefan Banica Jr. sau Superman.
Sursa foto: artfacts.net
„God’s playground”, spectacol-concert cu Alexander Balanescu si Ada Milea la Roma... „Zilele Basarabiei” la Bucuresti, Timisoara si Chisinau...