Incepe si Concursul International de vioara „George Enescu” – 2011

Numarul concurentilor inscrisi la aceasta editie este de 59 fata de 61 din 2009, dar numarul exact al celor intrati cu adevarat in competitie il vom afl a de abia dupa incheierea primei etape.

Oanumita dinamica la nivel mondial se reflecta si aici, si acum, in sensul ca tinerii artisti proveniti din Extremul Orient sunt predominanti din punct de vedere numeric si in 2011-22, dintre care 13 din Coreea, 7 din Japonia si 3 din China si Taiwan.

Rusia participa si ea cu 6 concurenti in timp ce restul Europei are o repartitie mozaicata, asemenea multitudinii statelor existente, cu cate 1, 2 sau 3 concurenti din Polonia (3 - in contextul in care, la editia trecuta, marele premiu a fost castigat de reprezentantul acestei tari), Franta (3), Italia (3), Germania (2), Ungaria (2) iar Spania, Portugalia, Norvegia (iata un element nou!), Slovenia si Republica Moldova (1).

Au mai fost confirmati 2 violonisti din Israel, 1 din Canada, 1 din SUA si 1 din Iran. In ce priveste participarea Romaniei, inregistram cu tristete doar 3 nume, exceptand pe cei care concureaza ca apartinatori la 2 state, respectiv Germania si Ucraina, acest fenomen fiind deja cunoscut si acceptat in regulamentele concursurilor.

Fata de 2009, ne afl am intr-o scadere dramatica nu pentru ca nu ar exista subiecti foarte dotati care sa faca fata unei asemenea competitii - concursurile nationale de interpretare releva o preocupare constanta in ce priveste educatia muzicala si interesul pentru aceste nobile dar atat de pretentioase profesiuni - ci pentru ca marea majoritate a celor care termina liceul pleaca la studii superioare in alte centre situate mai spre vestul continentului, in ideea de a-si croi un rost si de a fi mai respectati in perspectiva viitorului mediu si indepartat.

Este tot atat de adevarat ca sunt ani in care massa artistica este mai densa sau mai rarefi ata, dupa caz, si nu este exclus sa ne afl am intr-un moment mai „relaxat" din acest punct de vedere. Tot statistica arata faptul ca, in general, violonistii veniti din Asia incep activitatea competitionala internationala de timpuriu - au fost si sunt inscrisi concurenti afl ati la limita inferioara, de 16 ani - desi lotul cuprinde categorii de varste diferite, daca tinem cont de viteza cu care se succed schimbarile de gust si maniera interpretativa.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Ultimele știri