Căutare Live

Mari compozitori, volumul al 4-lea, numai cu Jurnalul National

Din 12 martie, Jurnalul National si Editura Litera va ofera cel de-al patrulea volum din colectia „Mari Compozitori” – Georges Bizet: CD si carte.

Cineva spunea ca muzica este un raspuns caruia nu i s-a adresat niciodata o intrebare... Este vibratie si iubire. Este armonie si creatie. Emotie si inspiratie. Este libertate. Un ecou al... sufletului. Un spectacol al sunetelor... Te exprima si se exprima. Mereu altfel, mereu la fel de splendida. De fiecare data cand o asculti te face sa simti altceva... si altceva. Depinde doar de "ea" si de spiritul tau... Pentru ca iubim tot ceea ce e valoros, pentru ca inca speram ca rom~nii stiu sa asculte muzica de calitate si pentru ca Jurnalul National v-a obisnuit ca toate "colectiile" sa fie... "de colectie" nici de aceasta data nu vom alege un alt drum! O colectie care reuneste capodoperele celor mai faimosi compozitori ai lumii: Mozart, Beethoven, Verdi, Vivaldi, Bach, Ceaikovski, Chopin, Strauss, Schubert.

Talentul lui Georges Bizet a devenit certitudine odata cu primele sale compozitii. Nocturna in Fa major, scrisa in 1854, prin subtilitatea sa armonica, dezvaluie caracterul remarcabil al compozitorului. Cu prima sa simfonie, Simfonia in Do major, scrisa in noiembrie 1855, cand avea doar saptesprezece ani, ca tema pentru cursurile de la Conservator, se deschide in fata influentelor lui Gounod si Mendelssohn. Aceasta lucrare a ramas necunoscuta pana in 1933, cand Jean Chantavoine a descoperit-o in arhivele bibliotecii Conservatorului din Paris. La prima auditie din 1935, de la Basel, sub bagheta lui Felix Weintgarner, aceasta a fost imediat salutata ca o capodopera de tinerete, ca un bine-venit aport la repertoriul inceputului perioadei romantice, devenind ulterior una dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui Bizet. Simfonia seamana stilistic cu prima simfonie a lui Gounod, prezentata in prima audiție in cursul aceluiasi an si careia Bizet ii facuse o transcriptie pentru doua piane. Eleganta si plina de culoare, aceasta ne pregateste pentru ceea ce vom descoperi mai tarziu in L'Arlésienne (Arleziana - Fata din Arles)...

Creatia de compozitor a lui Bizet i-a pus in umbra calitatile de pianist. Daca ar fi dorit, ar fi putut urma lesne o cariera de concertist. Pe 26 mai 1861, la o petrecere organizata de familia Halévy si la care era invitat inclusiv Franz Liszt, Bizet a oferit o interpretare ireprosabila - la prima vedere - a unei lucrari complicate de Liszt, partitura fiind pe atunci nepublicata. Liszt avea sa declare ca Bizet era unul dintre cei mai buni trei pianisti din Europa...

Mari compozitori, volumul al 3-lea, numai cu Jurnalul National... A1.ro iti recomanda azi filmul "Rango"...
Parteneri
Creșterea în greutate la menopauză: soluții ca să previi îngrășarea
Creșterea în greutate la menopauză este de cele mai multe ori inevitabilă, însă acest lucru nu înseamnă că ea nu poate fi ținută sub control. Este nevoie de multă voință, dar și disciplină pentru a-ți păstra silueta și pentru a te simți la fel de bine în corpul tău.
Catine.ro
Ultimele știri