Antena Căutare

Noi aparitii in colectia Biblioteca Polirom

Colectia Biblioteca Polirom continua seria traducerilor din literatura universala, sapte noi aparitii editoriale urmand sa intre in curand in librarii

Traducerea in premiera in limba romana a ultimei carti a scriitorilor rusi Ilf si Petrov (foto): America fara etaje - jurnalul calatoriei intreprinse de cei doi scriitori in Statele Unite ale Americii in intervalul noiembrie 1935-ianuarie 1936 - este unul dintre titlurile care sosesc chiar saptamina aceasta din tipografie. America fara etaje (traducere din limba rusa si note de Ana Maria Brezuleanu), publicata la inceputul anului 1937, in zorii Marii Terori staliniste, este o fresca bogata in detalii a doua lumi - a doua universuri - ale caror asemanari si deosebiri, prezentate intr-un joc ingenios de umbre si lumini, contureaza fizionomia intregului secol XX. Cartea demonstreaza din plin nu numai umorul celor doi scriitori, devenit deja celebru, ci si un spirit de observatie iesit din comun, sustinut de o curiozitate nepotolita.

Din seria cartilor care au cunoscut ecranizari de succes, „Biblioteca Polirom" le propune cititorilor autohtoni un nou roman celebru: "Va curge singe" de Upton Sinclair (traducere din limba engleza si note de Liviu Cotrau), o carte ce ofera o imagine complexa a inceputurilor tulburi si a dezvoltarii rapide inregistrate de industria petroliera din California de Sud. Romanul, ecranizat in 2007 in regia lui Paul Thomas Anderson, cu Daniel Day-Lewis si Paul Dano in rolurile principale, a fost distins cu doua premii Oscar, fiind considerat una dintre cele mai bune creatii cinematografice ale ultimului deceniu.

Si cei care indragesc romanele lui Iris Murdoch au un motiv de bucurie: de citeva zile, a sosit din tipografie un nou titlu semnat de cea pe care criticii de la prestigiosul The Times au desemnat-o ca fiind „una dintre cele mai stralucite romanciere contemporane". Este vorba despre romanul Masina de iubit, cea sacra si profana (traducere din limba engleza si note de Virgil Stanciu), distins cu premiul Whitbread 1974, o carte avind ca tema durerea pe care sint in stare sa si-o provoace unul altuia, dar si lor insisi, oameni cit se poate de obisnuiti si vulnerabilitatea a ceea ce ne-am obisnuit sa luam drept normalitate.

Si portughezul Jose Luis Peixoto, cel mai in voga scriitor portughez contemporan, numit de critica literara „noul Saramago", revine in atentia cititorilor cu cel de-al doilea roman al sau: Cimitirul de piane (traducere din limba portugheza de Clarisa Lima), o poveste violenta si tandra, amuzanta si emotionanta, cu o constructie originala si oferind o perspectiva profunda asupra relatiilor de familie. Cimitirul de piane este cartea care l-a consacrat definitiv pe Peixoto ca lider al generatiei sale si unul dintre scriitorii cei mai valorosi pe scena literara internationala, confirmind previziunile pe care, in 2001, le facea insusi Jose Saramago: „Jose Luis Peixoto este una dintre cele mai surprinzatoare revelatii ale literaturii portugheze recente. Sint convins ca va fi un mare scriitor".

Articolul continuă după reclamă

Venit pe lume, roman cistigator al premiului Campiello 2009, este noua traducere cu care scriitoarea italianca Margaret Mazzantini revine in oferta colectiei „Biblioteca Polirom".

Margaret Mazzantini este cunoscuta cititorilor de pretutindeni datorita bestsellerului Nu te misca, un roman tradus in 32 de limbi si ecranizat in regia lui Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz in rolul principal. Noul roman, Venit pe lume, aparut in traducerea Gabrielei Lungu, este o carte despre obsesia maternitatii si despre imposibilitatea implinirii ei, un roman al dragostei in timpul razboiului din fosta Iugoslavie, al dramelor individuale, al mortii si al (re)nasterii in egala masura.

Tot in aceasta saptamina soseste din tipografie si cel de-al doilea titlu al seriei de autor „Henry Miller", Plexus. Cartea apare intr-o editie revazuta, dar in traducerea de exceptie a aceleiasi Antoneta Ralian. Mai mult decit un roman, Plexus este confesiunea unui personaj fascinant - atit in momentul „crucificarii" sale, cit si mai tirziu, cind controversata trilogie era deja scrisa - sub forma unei avalanse de emotii, idei, viziuni si cosmaruri despre om si locul sau precar in societatea secolului XX, in care arta pare sa fie singurul refugiu al sufletului. Curiozitatea nepotolita a lui Miller il face sa abordeze orice subiect si orice aspect al existentei, fara limite sau tabuuri; tot ce inseamna viata este admirat, criticat, ironizat, evaluat din toate unghiurile, uneori cu cruzime, alteori cu tandrete, insa intotdeauna cu umor.

Cea mai recenta carte a scriitorului italian Antonio Tabucchi, unul dintre candidatii permanenti la Premiul Nobel pentru Literatura, se regaseste si ea pe lista noilor aparitii de la Polirom.

Timpul imbatrineste in pripa cuprinde noua povestiri in care lirismul se impleteste admirabil cu gravitatea, iar nostalgia cu incertitudinea, avind drept subiect fetele si mastile timpului, decalajul deconcertant dintre timpul constiintei si cel al istoriei, timpul pus in paranteza al tarilor din fostul bloc comunist.

La multi ani, Dan Iordachescu!... Lansarea cartii "Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor" are loc joi la Sala de Lectura a Tea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x