Live acum
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac, între autorii recompensaţi cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac se numără între autorii recompensaţi, miercuri seară, cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

tatiana tibuleac

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac se numără între autorii recompensaţi, miercuri seară, cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi comisarul Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, au anunţat miercuri seară câştigătorii Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, în cadrul unui eveniment cultural organizat la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, sprijinit de programul Europa Creativă, are rolul de a evidenţia creativitatea, diversitatea şi bogăţia literaturii europene contemporane, precum şi de a promova circulaţia literaturii în Uniune, cu accent pe creaţia tinerilor autori.

Ţările care obţin prestigioasa distincţie se stabilesc anual, în baza principiului rotativităţii, în lista celor 10 laureaţi din acest an regăsindu-se şi un scriitor din România.

Astfel, Tatiana Ţîbuleac, născută pe 15 octombrie 1978, la Chişinău (Republica Moldova), a fost recompensată cu acest premiu pentru cel mai recent roman al ei, „Grădina de sticlă”.

A urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii de stat din Moldova. A lucrat în presa scrisă şi televiziune, iar în prezent trăieşte în Paris, unde lucrează în domeniu. Are cetăţenie moldovenească şi română.

Ţîbuleac a debutat editorial cu „Fabule moderne”, în 2014. A doua ei carte, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, a apărut în 2017 şi a fost recompensată cu premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, între altele. Romanul a fost tradus în franceză şi spaniolă.

„Grădina de sticlă” este un Bildungsroman despre o orfană. Eliptică şi înflăcărată, scrierea lui Ţîbuleac este despre căutarea locului nostru în lume, se arată pe site-ul euprizeliterature.eu.

Ceilalţi autori premiaţi au fost Haska Shyyan (Ucraina), Sophie Daull (Franţa), Beqa Adamashvili (Georgia), Réka Mán-Várhegyi (Ungaria), Daina Opolskaitė Kovalčikienė (Lituania), Giovanni Dozzini (Italia), Laura Freudenthaler (Austria), Ivana Dobrakova (Slovacia) şi Piia Leino (Finlanda).

Sursa: News.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro