Cea mai importanta manifestare din cadrul festivalului va avea loc la 7 mai, la ora 21:00, in Piata Mare din Sibiu. Este vorba despre un concert aparte sustinut de Radu Nechifor care va interpreta la nai selectiuni din Muzica Sferelor, impreuna cu Marius Preda si Cezar Cazanoi.
Radu Nechifor este un artist apreciat atat in tara cat sI peste hotare, profesor si constructor de naiuri. A fost admis primul pe lista, in anul 2003, la clasa maestrului Gheorghe Zamfir din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. A fost distins cu numeroase premii la festivaluri iar pana in prezent a inregistrat patru albume si il pregateste pe cel de-al cincilea.
Pe Radu nu l-a tentat Bucurestiul iar dupa finalizarea studiilor s-a intors in Cisnadia natala, unde si-a vazut realizat un mare vis: de a construi naiuri in propriul altelier. Cand Radu a hotarat sa construiasca atelierul nu stia de unde sa achizitioneze bambus, insa acesta nu era singurul impediment. Avea nevoie de un maestru al tehnicii de construire. Nu banuia ca va fi cautat de constructorul de naiuri de care avea atata nevoie. Elvetianul Joeri Murk organizatorul Festivalului International de nai de la Arosa avea nevoie de un profesor talentat. A fost impresionat de stilul interpretativ al lui Radu Nechifor, din inregistrarile de pe internet. N-a stat pe ganduri.
L-a sunat si l-a invitat sa concerteze la Arosa in calitate de interpret si de profesor. La momentul respectiv, Radu Nechifor nu auzise despre acest festival de nai. Nu stia atunci ca Murk si-a dedicat mai bine de 40 de ani din viata acestei meserii: constructia de naiuri. Nu stia nici ca in urma cu foarte multi ani, in 1968, Murk l-a cautat pe Gheorghe Zamfir pentru a-l indruma iar maestrul i-a destainuit atunci secretele realizarii acestui mirific instrument. Murk i-a marturisit lui Radu ca este discipolul pe care il astepta de multa vreme.
Marius Preda a absolvit cursurile Conservatorului din Haga. Si-a descoperit pasiunea pentru muzica la 4 ani, cand a primit in dar primul tambal. A ramas fidel acestui instrument timp de 30 de ani, devenind in timp, prin munca si pasiune, un artist desavarsit. A cantat pe scene din intreaga lume.
Cezar Cazanoi a absolvit Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj si vine dintr-o familie cu traditie muzicala. Stilul sau aparte, de a aborda genul folcloric la flaut, a fascinat o lume intreaga si i-a oferit lui Cezar Cazanoi un loc de cinste in peisajul muzical romanesc.
Prin concertul pe care l-au pregatit, cei trei artisti vor aduce in prim plan melodii speciale ce ne duc cu gandul la frumusetea naturii ale carei cantece, in graba de zi cu zi, uitam sa le mai ascultam. Cuprinsi de vuietul marilor orase uitam ca totul in jurul nostru canta: sI frunzisul in bataia vantului, sI valurile marii, sI izvoarele din munti sI greierii, pe inserat... SI nu numai atat. Sa nu uitam de doina stramoseasca.
Citeste si Jurnalul!
Mix Music Evo (vineri-duminica) trei zile de party si concerte in centrul statiunii Mamaia... Teatru: Piesa "Omul hazardului" are premiera la Teatrul Nottara...