Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

„Serata muzicala romaneasca” la ICR Lisabona cu ocazia Zilei Europei

Cu ocazia Zilei Europei, ICR Lisabona organizeaza in data de 11 mai 2010, ora 18h30, la Palacio da Fronteira (Largo de Sao Domingos de Benfica, 1, Lisboa), o „Serata muzicala romaneasca” dedicata compozitorilor George Enescu si Tiberiu Brediceanu, in interpretarea mezzo-sopranei Lilianei Bizineche si a pianistului Yan Mikirtumov.

Recitalul va fi precedat de prezentarea unui text apartinand muzicologului Anca Florea. Prima parte va consta din lansarea unui produs multimedia (CD + carte). CD-ul, editat la Isac Production - Brasov, contine cantece de Tiberiu Brediceanu in interpretarea Lilianei Bizineche si a lui Yan Mikirtumov; iar cartea este un volum bilingv romano-portughez de poeme populare culese si transpuse pe muzica de Tiberiu Brediceanu, tiparit la editura Institutului Cultural Roman.

In a doua parte a evenimentului va fi prezentat un recital pe muzica de George Enescu (sapte cintece pe versuri de Clément Marot) si Tiberiu Brediceanu (cintece culese, transcrise si editate, intre anii 1920-1930, la Brasov, in colectia „Cintece si doine populare") in interpretarea mezzo-sopranei Liliana Bizineche si a pianistului Yan Mikirtumov.

Liliana Bizineche

Absolventa a Academiei de Muzica din Cluj, Liliana Bizineche a studiat canto cu Valentina Cretoiu, Ileana Cotrubas, Regina Reznik si Elizabeth Schwarzkopf. A primit numeroase premii la concursurile internationale de canto de la Atena, Barcelona, Leipzig, Geneva, Rio de Janeiro, Budapesta si Paris. La Paris a obtinut cumulat Premiile Gulbenkian si Alice Tully pentru cea mai buna interpretare a muzicii franceze.

Liliana Bizineche si-a inceput cariera internationala in rolul lui Charlotte din opera „Werther" de Massenet la Teatrul National São Carlos din Lisabona, alaturi de faimosul tenor Alfred Kraus.

Ca urmare a succesului obtinut cu acest rol a primit numeroase invitatii, atit ca interpreta de opera cit si din repertoriul simfonic (lieduri din scolile franceza, germana, italiana, rusa) cintind in Finlanda, Olanda, Franta, Monte-Carlo, Anglia, Turcia, Austria, Elvetia, Portugalia (unde s-a stabilit din 1988), Cehoslovacia, Italia, Israel, Argentina si Brazilia.

Yan Mikirtumov

Yan Mikirtumov (n. 1974) este originar din Moscova. Si-a inceput pregatirea profesionala la varsta de cinci ani la Scoala de Arta Corala "A. V. Sweschnikov" din Moscova, unde a studiat unsprezece ani si a obtinut diploma cu specializare in dirijat coral. In 1997 si-a luat licenta in dirijat coral la Academia Superioara de Arta Corala din Moscova la clasa profesorilor Viktor Popov (dirijat coral) si Mikhail Arkadiev (pian). Intre septembrie 1997 si ianuarie 1998, s-a specializat in compozitie la Conservatorul Superior P.I. Tchaikovsky din Moscovo cu prof. Roman Ledenev.

Intre 1991 si 1999, in calitate de vocalist, pianist si dirijor de cor a participat la numeroase concerte, festivaluri si inregistrari cu diverse coruri, grupuri de muzica veche si orchestre din Germania, Franta, Elvetia, Italia, Polonia, Finlanda, Ucraina, Norvegia, Japonia, SUA si Rusia.

A compus muzica pentru diverse piese de teatru jucate pe scenele din Moscova.
Din 1999 locuieste in Portugalia unde si-a inceput cariera de profesor. A predat la diverse conservatoare din tara.

A fost dirijor al Coro dos Pequenos Cantores de la Academia Amadores de Música, alaturi de care a participat la prezentarea operei "Boris Godunov" la Teatro Nacional de São Carlos in 2001, la Lisabona. Este fondator al Coro Juvenil si Coro Feminino ale Conservatorului de Muzica din Albufeira, alaturi de care a realizat turnee in Franta, Germania, Grecia, Austria si Spania. Este dirijorul corului Brisa din 2005. In 2001 a infiintat propriul sau grup-cvartet Con´tradição pentru care a scris piese originale. In Portugalia a inregistrat si editat diverse CD-uri printre care: "Sinos ao longe" (dirijor al Coro Juvenil din Albufeira, 2005) "Con´tradição" (compozitor si pianist, 2007), "Machine Lyrique" si "La Luna" (ca pianist in compania cantaretei Anabela Duarte, 2006 si 2008).

In mod regulat colaboreaza cu diverse entitati din lumea muzicala portugheza precum Orquestra Metropolitana de Lisboa, Orquestra do Algarve, Eborae Música, Orquestra da Camara de Cascais e Oeiras, Concurso de Interpretação do Estoril intre altele. Aranjamentele sale muzicale pentru orchestra au fost interpretate de acordeonistul Gonçalo Pescada la diverse concerte, date in Portugalia si Spania.

In 2009 a compus aranjamente muzicale si orchestratii exclusive pe teme ale muzicianului cabo-verdian Tito Paris comandate si interpretate de Orquestra Metropolitana de Lisboa la cinematograful Sao Jorge din Lisabona si Pedra Lume (Cabo Verde). Unele dintre operele sale au fost de asemenea editate de "Copy-us" din Germania.

Este in mod frecvent invitat sa cinte in compania diversilor instrumentisti si vocalisti. Este profesor la Conservatorul de Muzica din Albufeira, Academia Nacional Superior de Orquestra si Universitatea din Évora.

Serviciul de presa al ICR Lisabona

Sursa foto: lilianabizineche.com

Recomandari