IDOLII FORULUI este o carte care demonstreaza nevoia de a avea o clasa de mijloc in cultura si societate. De ce e o clasa de mijloc a spiritului este de preferat "elitei" intelectualilor publici? Este ideea de intelectual public, enciclopedic, fara o specializare data, perimata in secolul 21? Poate amina fascinația publica fața de ideea de intelectual "enciclopedic" amator remodernizarea Estului Europei și a Romaniei?
Sorin Adam Matei, universitar american și autorul volumului "Boierii minții" coordoneaza impreuna cu Mona Momescu, lector la Universitatea Ovidius, Constanta si lector de limba romana la Columbia University, un volum colectiv ce va da raspunsuri concrete și uneori incomode la aceste intrebari. Volumul, ce va aparea la Editura CORINT, este produsul colaborarii cu 13 specialiști din domeniile social, politic, literar, jurnalistic și filozofic: Michael Shafir, Adrian Gavrilescu, Daniel Barbu, Caius Dobrescu, Mircea Flonta, Gabriel Andreescu, Stelu Șerban, Lucian Nastasa Kovacs, Marius Ghilezan,Vasile Morar, Bruno Ștefan, Alexandru Matei și Istvan Aranyosi.
Firul roșu al acestui volum pleaca de la constatarea formulata in Boierii minții de Sorin Adam Matei, anume ca societațile paramoderne, ca Romania, sint in continuare fascinate de mistica intelectualului public, fara specializare precizata, și ca enciclopedismul acestuia, uneori amator, este echivalat automat cu genialitatea. Specialiștii, pe de alta parte, sint descurajați sa devina factori activi in viața sociala. Aceasta duce la discursuri și practici sociale premoderne, tributare idolilor gindirii scolastice, universaliste, mai degraba specifice evului mediu. Pe scurt, "elitele" pun in umbra clasa de mijloc a spiritului și blocheaza modernizarea societații.
Sursa: observatorcultural.ro
Scurtmetraje de Iulia Rugina la Seara de film de la ICR... Sute de evenimente la Bookfest 2010...