Antena Căutare

Tehnicienii Operetei, scoliti de italieni

Au castigat multi bani din fonduri europene pentru un proiect care, daca este corect implementat, trebuie sa schimbe unele lucruri esentiale in domeniul artelor spectacolului din Romania. Este vorba despre un grup de angajati ai Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti (TNO) implicat in realizarea proiectului "Scenart" impreuna cu experti de la Academia Teatrului La Scala din Milano

S-a muncit serios intr-o prima faza, incercandu-se "depistarea" aspectelor privind formarea profesionala a acelor oameni care stau in spatele scenei, dar fara de care un spectacol nu ar exista. Si, ca urmare a unui studiu, au fost relevate mai multe probleme legate de starea sectorului, dupa cum remarca, la o intalnire cu reprezentanti ai mass-media, managerul proiectului, Razvan Ioan Dinca.

"Constatam o serie de probleme in implementarea de mai departe a acestui proiect, probleme generate de armonizarea intre legislatia bugetara si cea a fondurilor europene nerambursabile. Sunt lipsuri legate de legislatie, dar si de sincronizare intre denumiri", afirma Dinca, exemplificand cu diverse denumiri de profesii, care la noi au alte atributii decat in Italia.

Proiectul din patru etape se refera la pregatirea domeniilor artistic, tehnic si administrativ. Deocamdata, interesul beneficiarului - TNO - este de a pregati oamenii din spatele scenei. Intre 21 iunie si 15 iulie incep aici cursurile pentru specialisti de lumini - maestru de lumini si electrician, specialisti de sunet, de video proiectie, pentru masinisti, machiori, peruchieri, regizori tehnici, croitori, cabiniere, recuzitori, asistenti de regie sau alti specialisti din domenii precum securitatea muncii, secretariat artistic etc. Acestia vor fi scoliti de experti de la Academia Teatrului La Scala, care functioneaza pe langa celebra institutie de cultura. La noi nu exista scoli in care sa se pregateasca aceste meserii pentru scena.

Teoria va fi combinata cu practica, deoarece in aceeasi perioada la Opereta se pune in scena "Liliacul", cursantii urmand, deci, sa-si faca practica pe aceasta opereta de Strauss, pe care o regizeaza chiar Razvan Ioan Dinca. El ii indeamna pe cei inscrisi cu: "Inveti si aplici!". Au o mare sansa, caci echipa "Liliacului" e una internationala.

Articolul continuă după reclamă

Persoanele instruite vor primi atestate din partea Ministerului Muncii si astfel ii vor putea pregati pe altii, din cadrul teatrelor asociate proiectului: Teatrul Metropolis, Teatrul National din Targu-Mures, Opera din Brasov si Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski" din Constanta. Din amatori se vor transforma in profesionisti. Vor deveni formatori, cu certificate, lucru ce ii va obliga sa ceara o salarizare adecvata. Pentru ca in meseriile amintite, la noi sunt in general autodidacti. Totodata, cu timpul, vor reaparea unele meserii pentru scena uitate, disparute. Dinca sustine ca s-au mai organizat cursuri de formare, de unele institutii de la noi, dar nu au fost autentificate.

Echipa din Milano, partenera a proiectului, este coordonata de Umberto Bellodi (Departamentul de Relatii internationale al Academiei Teatrului La Scala). El invoca in toata aceasta frumoasa intamplare, foarte necesara, metodologia, pe care nu a inventat-o Teatrul la Scala. E o metodologie care functioneaza in plan mondial, dar la noi ea nu exista. Formarea profesionala in tehnicile de scena amintite mai sus se face in Italia de 25 de ani. Cred ca aceasta este distanta in timp dintre ei si noi.

Directorul adjunct al Academiei Teatrului La Scala, Nadia Nigris, a asigurat echipa de la TNO ca profesorii italieni care ii vor pregati pe romani sunt seriosi si au o pregatire foarte buna. Ii dam dreptate. Succesele Teatrului La Scala sunt o certitudine.

Sursa, text so foto: jurnalul.ro

Artistul Nicu Ilfoveanu expune in cel mai important festival de fotografie din Spania... Micii mesteri mari – asteptati pe ulitele Muzeului de la Sosea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x