Antena Căutare

Templierii, misterul calugarilor razboinici

Saptamana Financiara si Editura Litera va ofera „Templierii – misterul calugarilor razboinici”, din 22 martie, o incursiune in istoria celui mai fascinant ordin cavaleresc care a existat in toata istoria omenirii, intr-o carte bazata pe singurele noua manuscrise despre Ordinul Templului descoperite vreodata

Din extraordinara istorie a templierilor (1120-1312) nu au ramas pana astazi decat noua manuscrise care sa ne spuna povestea nasterii Ordinului Templului. Istoricul Simonetta Cerrini, autoarea cartii, a cercetat aceste manuscrise pe masura ce a dat de urma lor... la Roma, la Bruges, la Praga si chiar la Baltimore. Fiecare capitol al cartii ia nastere in jurul cate unui manuscris, descriind regulile ordinului, viata de zi cu zi a membrilor lui, dar si personalitatea primului mare maestru al templierilor, Hugues de Payens. In 1120, acesta a avut ideea de a fonda la Ierusalim o societate diferita de cele existente in acea vreme, ai carei membri sa poata accede la sacru fara a trai in izolare, ramanand in acelasi timp si laici, si religiosi. Acest ordin nu se dorea a fi destinat exclusiv lumii latine - prea elitista in opinia maestrului Hugues -, dovedind toleranta si interes pentru celelalte religii, cum ar fi, de exemplu, islamul, dovada stand chiar prietenia dintre marele maestru al ordinului si emirul Usama.

Aceasta istorie pierduta a secolului al XII-lea a scos la iveala caracterul novator si original al ordinului, oferind o noua abordare cu privire la templieri. Infiintarea Ordinului Templului a fost o idee revolutionara pentru acel moment. La inceputul secolului al XIV-lea, cum pe templieri nu ii mai retinea nimic in Tara Sfanta, ordinul a fost desfiintat. In Franta, Filip cel Frumos a obtinut condamnarea lor, confiscandu-le averile si arzandu-i pe rug pe ultimii membri, printre care si marele maestru Jacques de Molay. Astfel a luat sfaarsit o aventura spirituala care durase mai bine de doua secole.

Simonetta Cerrini, istoric italian si specialista in templieri, este autoarea unei teze despre spiritualitatea Ordinului Templului. Membra a Societatii pentru Studierea Cruciadelor si a Statelor Latine din Orient, ea a conceput o editie critica a Normei Templului si a scrisorii adresate templierilor de catre primul mare maestru.

Sursa: sfin.ro

Colocviul International "La confluenta a doua culturi – Lupascu astazi"... Simbolul @, celebrat la New York...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x