Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie. Ce evenimente sunt dedicate Zilei Naționale a Culturii, în București și în țară.
Ziua Culturii Naționale 2019. Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Ziua Culturii Naționale a fost propusă de Academia Română în urmă cu 10 ani și consfințită legislativ de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010, iar stabilirea Zilei Culturii Naționale de ziua aniversară a lui Mihai Eminescu aduce un omagiu memoriei celui mai mare poet al românilor.
Mihai Eminescu și simbolul numărului 15, sub care s-a născut și a murit
Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie. Evenimente în București
Academia Română organizează marţi, 15 ianuarie, sesiunea festivă „Ziua Culturii Naţionale“, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 12.00, şi se va desfăşura în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, care va rosti un cuvânt de salut.
Manifestarea este moderată de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care, în cuvântul de deschidere, va vorbi despre semnificaţia sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale pe 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.
Din partea Academiei Române vor susţine prelegeri acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, cu temele „Cultura: A câta putere în stat?“, respectiv „Statalitatea românească şi vechile sale lăcaşuri“.
La evenimentul de la Ateneu sunt așteptate presonalități precum: Președintele României, Klaus Johannis Patriarhul Daniel, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, şi ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, temele abordate fiind „Omagiu culturii naţionale“ şi „Cultura naţională – valori, permanenţe, perspective în context european“.
Evenimentul 15 ianuarie dedicat Zilei Culturii Naţionale este organizat de Academia Română în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, beneficiind de colaborarea cu Filarmonica Română, Muzeul Naţional al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului Bucureşti, şi Biblioteca Academiei Române.
15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. Evenimente în țară
De Ziua Culturii Naționale și ziua de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu, sunt organizate evenimente și în țară, nu doar în Capitală.
La Botoșani - Memorialul Ipotești - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" organizează, pe 15 ianuarie, Zilele Eminescu, cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la naşterea marelui poet, se arată, joi, într-un comunicat de presă al instituţiei.
Manifestările vor debuta la ora 10:30 cu un Te Deum oficiat la biserica familiei Eminovici din Ipoteşti şi depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.
La ora 11,00, în Amfiteatrul "Laurenţiu Ulici" de la Biblioteca Naţională de Poezie "Mihai Eminescu" din Ipoteşti, prof. dr. Mircea A. Diaconu, cercetător la Memorialul Ipoteşti, îl va evoca pe poetul Emil Brumaru, care s-a stins din viaţă pe 5 ianuarie 2019. După acest moment de comemorare, prof. dr. Bogdan Creţu va susţine conferinţa "Eminescu, azi. 'Poetul naţional' şi paradigma 'transnaţională' ".
Conferinţa este urmată Dialoguri poetice: Ioan Es. Pop, Cosmin Perţa, Dan Sociu, o discuţie despre poezia română contemporană şi relaţia acesteia cu opera lui Mihai Eminescu, însoţită de un recital al poeţilor invitaţi.
De asemenea, Valentin Ajder şi Vianu Mureşan se vor referi la apariţiile recente de la Editura Eikon (Bucureşti), iar Lucian Vasiliu va prezenta cele mai noi titluri ale Editurii Junimea (Iaşi).
La Satu- Mare, cu ocazia Zilei Culturii Naționale are loc concertul Quartetul format din: Sorin Zlat (RO) – pian; Gianni Gagliardi (ES) – saxofon; Gianluca Renzi (IT) – contrabas; Iulian Nicolau (RO) – baterie.
Evenimentul va avea loc Joi 17 Ianuarie 2019, la Moose Bar, str. Micu Klein nr.1, vis-a-vis de Colegiul National Mihai Eminescu, începând cu ora 20:00, iar prețul biletului este de 15 lei.
La Bistrița se organizează un spectacol de patinoar artistic la care vor participa campioane naţionale şi internaţionale de patinaj artistic, dar și un concert semnat de trupa Distinto.
Cum a devenit 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale
Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Ziua Culturii Naționale la data nașterii lui Mihai Eminescu a luat ființă în urmă cu 8 ani, când proiectul de lege a fost votat cu 175 de voturi favorabile.
Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ''Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional''.
Ziua Culturii Naționale se sărbătorește și în alte state: În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.
surse: agerpres, adevarul.ro