- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mihai Eminescu este considerat, fără doar și poate, figura emblematică a românității, cel pentru care sărbătorim (la 15 ianuarie) Ziua Culturii Naționale. Pe 15 iunie, în an centenar, se împlinesc 129 de ani de la moartea sa. Numărul 15 devine cumva, primordial, în destinul eminescian.
Mihai Eminescu s-a născut s-a născut la Botoşani pe 15 ianuarie 1850 și a murit pe 15 iunie 1889. A fost al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Și-a petrecut copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părinteasca şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura.
Pe 15 ianuarie, ziua naşterii lui Mihai Eminescu, românii sărbătoresc Ziua Culturii Naţionale. Asta pentru că Eminescu a devenit sinonim cu naţiunea română, fiind, în mentalul colectiv, forma ei de expresie cea mai înaltă.
Despre viața, opera și moartea lui Eminescu s-a scris mult! Însăși familia sa a avut un destin dramatic, aflat sub semnul sinuciderilor și a bolilor incurabile. Pentru mulți, Eminescu rămâne un mit, iar moartea sa, un mister abosolut.
Simbolul numărului 15
Pentru cei pasionați de simboluri, numărul 15 este considerat definitoriu în destinul lui Eminescu, având semnificații aparte.
În numerologie, pentru diferite interpretări se folosesc, de obicei, cifrele de la 1 la 9. Dar fiecare dintre numerele formate din două sau mai multe cifre au înțelesul lor secret, care poate influența mersul evenimentelor și soarta oamenilor.
Din punct de vedere numerologic, numărul 15 este simbol al antagonismului si al ascensiunii spirituale. Numărul 15 este considerat un numar sfânt, sacru, legat in mod misterios de problemele binelui și ale răului. Din articolele lui Eminescu scrise în perioada în care profesa ca ziarist transpare nu numai o mare putere de analiză, un spirit critic și intrasingent, neiertător cu cei corupți și lacomi, dar mai ales, un mare naționalist.
Din punct de vedere numerologic, numărul 15 poate aduce în viața indivizilor un imens potențial pozitiv, dar el poate deveni și periculos. Se poate transforma într-o cruce greu de dus, ”un blestem”. Explicația ar consta și în faptul că este format din trei cifre de 5(5+5+5), iar 5 este semnul pentgramei magice.
Oamenii ai căror soartă este legata de numrul 15 pot anticipa la evenimente stranii și misterioase. Ei nu au întodeauna un caracter pozitiv.
„Eminescu era un om obişnuit, ce-i drept, foarte plăcut şi charismatic, dar om era. Şi era şi foarte discret. Nu era nici «sifiliticul» sau «nebunul», aşa cum de multe ori a fost numit. Nu era nici omul pus pe harţă în versuri şi înnebunit din dragoste, aşa cum îl prezintă eronat unii, dar nici sfânt cum îl vor alţii. Era un om cu defectele, calităţile şi patimile lui”, a povestit Gheorghe Median pentru adevărul.ro.
”Eminescu nu era răzvrătit, aşa cum le place multora să creadă. Era un individ plăcut în societate. Avea duşmani şi stârnea antipatii pentru ceea ce scria, nu pentru modul cum se comporta în societate. Nu era un revoluţionar, în fapt. El se răzvrătea în poezie şi publicistică. Rareori ridica tonul, prefera să asculte pentru a înţelege cât mai bine discuţia decât să îşi dea cu părerea. Într-un fel, era retras, dar când era cazul era un interlocutor foarte plăcut. Multor contemporani le-a lăsat impresia că este tăcut şi gânditor. Nu se putea, însă, abţine când era vorba de politicieni. Îi ura, mai ales pe parveniţi”, a spus, pentru „Adevărul”, Lucia Olaru Nenati.
Mihai Eminescu s-a stins din viaţă în condiţii dubioase şi interpretate diferit, în mai multe surse, la 15 iunie 1889 (15 iunie, în zori - ora 3), în casa de sănătate a doctorului Şuţu. E înmormîntat la Bucureşti, în cimitirul Bellu. Sicriul e dus pe umeri de patru elevi de la Şcoala Normală de Institutori.