- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oscarurile sunt „asul greu din mâneca” oricărui actor, regizor, scenarist, director de producție, a oricărei „rotițe” implicate în producerea unei capodopere. După ce ai luat un asemenea premiu, nimeni nu îți mai poate contesta valoarea.
Oscarurile își au propria istorie
Pe lângă toate astea, ai șansa de a intra în istorie, să fii menționat în manuale de cinematografie și să rămâi în arhiva oricărei publicații din lume. Oscarul și-a creat propria istorie. De la figuri de actori memorabili, la ceremonii glamour și invitați selecți. Și, ca orice eveniment istoric, și Oscarurile au repere cronologice. Întreaga poveste începe în 1929.
O hartă a Cetății Filmului din prima jumătate a secolului XX
Ce s-a întâmplat în acel an, ne putem întreba. Începea Marea Criză, o perioadă de decădere economică, care avea să se sfârșească abia peste patru ani. Lumea trecuse deja prin Primul Război Mondial, era o perioadă de refacere și falsă stabilitate. Cinematografia atinsese culmi greu de anticipat cu ani înainte.
Se „turnau” filme, Hollywoodul. În 1911, în „Cetatea Filmului” se deschidea primul studio cinematografic. Aparținea Companiei Nestor. În 1929 existau deja zeci.Tot aici, mai multe companii de producție cinematografică din New York și New Jersey au început să se mute în însorita Californie, căci lumina electrică exista la acea vreme, aceasta nu era destul de puternică ca să expună adecvat o peliculă.
Prima ediție a Premiilor Oscar: acum 87 de ani
Oscarurile au o întreagă istorie în spate. Au ajuns la cea de-a 88-a ediție. Prima a fost în 1929. Ceremonia grandioasă s-a ținut în sala de bal a Hotelului Roosevelt din Hollywood. Invitați? 270 de persoane, iar biletele au costat 5 dolari. O sumă aparent modică, dar să ne gândim că s-a întâmplat acum aproape nouă decenii, iar în 2016 cu 5 dolari poți încă să îți mai cumperi un chilipir.
Nu s-a devalorizat chiar de tot. Trofeele au fost acordate pentru doar 12 categorii, spre deosebire de 24 câte sunt premiate acum.
Primele statuete, care nici nu se numeau Oscar la acea vreme, au fost acordate actorilor legendari Emil Jannins și Janet Gaynor.
Istoria mult râvnitei statuete: cum a primit numele „Oscar”.
Gândită şi construită de un regizor pe nume Cedric Gibbons, statueta reprezintă un cavaler ce ţine o spadă în mână şi stă pe o rolă de peliculă cu cinci braţe, fiecare reprezentând câte un departament din Academia de Film: actori, scenarişti, regizori, producători şi tehnicieni.
Statueta nu a primit de la început un nume: unii ii spuneau „statueta Academiei”, alţii „trofeul de aur” sau „statueta de merit”. Mass-media avea propria versiune: „omul de fier”. Dilema şi-a găsit rezolvare în spusele unei bibliotecare, devenită mai târziu director executiv al Academiei, Margaret Herrick. Ea a văzut statueta şi a exclamat: „Arată exact ca unchiul meu Oscar!”
Surse text și imagini: Classic Hollywood | Los Angeles Times, Daily Mail, huffingtonpost.com
OSCAR 2017. Doamnelor și domnilor, e NOAPTEA OSCARURILOR!"Zootopia" câștigă premiul pentru cel mai bun film de... OSCAR 2017. Istoria mult râvnitei statuete. „Atunci o bibliotecară a văzut-o și a exclamat: «Arată exact ca unchiul meu...