- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cateva sunt realizate, insa, independent de stat. Majoritatea sunt coproductii internationale, alt lucru bun fiind diversitatea tematica si stilistica. Vezi mai sus care sunt cele aproape 20 de filme romanesti pe care le-am putea vedea in 2011.
Optativul din fraza precedenta are o justificare: producatorii romani nu au date fixe, hotarate in avans, pentru premiera locala a filmelor lor. De pilda , „Aurora", de Cristi Puiu, era asteptat sa iasa pe ecrane toamna trecuta, dar Mandragora a preferat sa evite aglomeratia si sa lanseze filmul de-abia anul urmator.
In alte cazuri, producatorul nu poate anunta din timp o data fixa deoarece vrea sa trimita mai intai filmul la festivaluri internationale. Este si cazul celui mai recent film al lui Dan Pita, „Ceva bun de la viata", produs de MediaPro, a carui lansare in salile romanesti depinde de selectionarea sa in festivaluri.
Lista pe care v-o propunem contine titluri de filme „reportate" din 2010, titluri ale unor filme anuntate deja pentru acest an, precum si titluri pentru care producatorii nu au dat inca vreun indiciu referitor la data premierei.
"Aurora", de Cristi Puiu - A avut premiera mondiala anul trecut, in cadrul sectiunii „Un Certain Regard" a Festivalului de la Cannes, si de atunci circula prin festivaluri. Initial, Mandragora anuntase ca il scoate acasa in toamna lui 2010, dar finalmente l-a amanat pentru primavara lui 2011 (un alt film produs de Mandragora, „Morgen", a iesit tot in toamna lui 2010.). „Aurora" a fost vazut deja in Romania in cadrul Festivalului Transilvania, impartind publicul in doua: unii au admirat curajul lui Cristi Puiu de a sta pe ecran (ca actor) timp de trei ore, precum si pariul sau regizoral, altii au gasit riscate ambele situatii. Cristi Puiu exploreaza zonele ascunse ale nebuniei si limitele realitatii surprinse de cinema, urmarind in amanunt pregatirile pe care un barbat din zilele noastre le face pentru o tripla crima.
"Din dragoste, cu cele mai bune intentii", de Adrian Sitaru - A fost filmat in 2010, dar producatorul roman, HiFilm, anunta inca din timpul productiei ca il va scoate pe ecranele romanesti in toamna lui 2011. In cel de-al doilea lungmetraj al sau Adrian Sitaru investigheaza felul in care reactionam atunci cand viata cuiva drag e in pericol. Personajul central al filmului e un tanar a carui mama are o problema cruciala de sanatate. Filmul nu se concentreaza pe situatia mamei, ci pe reactia fiului care nu stie gestiona o situatie de o asemenea gravitate. Adrian Sitaru l-a distribuit in rolul principal pe Bogdan Dumitrache, unul dintre actorii pentru care anul 2010 a insemnat, poate, adevarata lansare in cinema, propunand (dupa surpriza din filmul de debut, „Pescuit sportiv") si o noua abordare stilistica.
"Loverboy", de Catalin Mitulescu - Al doilea lungmetraj al lui Catalin Mitulescu, al carui titlu de lucru a fost „Un balon in forma de inima", a avut o gestatie lunga (a castigat la CNC in 2006), pana s-a definitivat scenariul si s-au strans banii. Intre timp, Catalin Mitulescu a fost ocupat si sa produca filmele altora (de pilda, „Eu cand vreau sa fluier, fluier"). Preluand din filmul lui Florin Serban actorii principali, pe George Pistereanu si Ada Condeescu, Mitulescu a rescris scenariul ajungand la povestea unui tanar care traieste langa Dunare, seducand fete si plasandu-le in retele de prostitutie pana cand se indragosteste „pe bune" de o victima. Filmul e o coproductie intre firma lui Catalin Mitulescu, Strada Film, si companiile suedeze Film i Väst AB si Chimney Pot, compania sarba Cinebox, precum Les films Pelléas (Franta). Premiera a fost deja anuntata pentru 2011.
Alte filme romanesti pe care le veti putea vedea in 2011 sunt: "Principii de viata" , de Constantin Popescu; "Periferic", de Bogdan George Apetri, "Buna, ce faci?", de Alexandru Maftei, "Misiunea managerului de resurse umane", de Eran Riklis, "Ursul", de Dan Chisu, "Si caii sunt verzi pe pereti", de Dan Chisu, „Copilaria lui Icar", de Alexandru Iordachescu, „Micul spartan", de Dragos Iuga, „Se cauta o mama", de Adrian Popovici, „53 de ore si ceva"/„Liceenii mileniului trei" , de Adrian Popovici, „Nasa" de Virgil Nicolaescu, „Tatal-fantoma", de Lucian Georgescu, „Ceva bun de la viata", de Dan Pita, „Undeva la Palilula", de Silviu Purcarete, „Tanti", de Serban Marinescu.
Citeste continuarea articolului pe HotNews
Vicky Cristina Barcelona... VIDEO! Afla care sunt premierele la cinema in acest weekend!...