Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Filmului European a debutat, marţi seară, la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti cu decernarea a două premii de excelenţă pentru actorii Dorina Lazăr şi Horaţiu Mălăele.
"Se spune că ce rămâne după un om când îl scuturi este iubirea, ce rămâne după o ţară este cultura. Vă mulţumesc din inimă", a spus Horaţiu Mălăele pe scena Sălii Mari a TNB, după un recital în care i-a adus omagiu femeii prin intermediul versurilor lui Nichita Stănescu şi Emil Brumaru. Dorina Lazăr nu a putut fi prezentă la eveniment, deoarece avea spectacol la Teatrul Odeon.
FFE 2019 va avea loc între 11 şi 30 iunie la Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Mureş, Sibiu şi, în premieră, la Chişinău.
"Festivalul Filmului European este şi o platformă de dialog şi o modalitate de a ne afirma apartenenţa la Europa", a declarat Liliana Ţuroiu, preşedinta Institutului Cultural Român, organizatorul evenimentului.
Ediţia din acest an va prezenta 55 de filme din 23 de ţări.
Filmul "Fericit ca Lazăr/ Felice Lazzaro" al regizoarei Alice Rohrwacher, distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes 2018, a fost proiectat în prima seară a FFE 2019.
În Capitală, programul cuprinde un tribut Bernardo Bertolucci, filme din peste 20 de ţări şi "Henry V" al lui Kenneth Branagh, în închidere.
Ediţia din Bucureşti are loc între 11 şi 23 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Centrul Ceh, Goethe Institut // Pavilion 32, Institutul Balassi, Institutul Cervantes şi Spaţiul Public European. O parte dintre proiecţii vor fi însoţite de întâlniri cu cineaşti şi actori, concerte, dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente speciale.
În ţară şi dincolo de graniţă, 23.FFE se desfăşoară la Chişinău (Cinematograful Odeon, 21-23.06), Râmnicu Vâlcea (Cinema „Geo Saizescu”, 21-23.06), Tîrgu-Mureş (Cinematograful Arta, 21-23.06) şi Sibiu (Centrul Cultural „Ion Besoiu”, 28-30.06).
Vor fi proiectate producţii din ţări ca România, Germania, Suedia, Spania, Franţa, Grecia, Croaţia, Turcia, dar şi SUA.
Între titlurile cuprinse în program se numără „La douleur” (2018), de Emmanuel Finkiel, „Grâce à Dieu” (2019), de François Ozon, „Vieţile altora/ Das Leben der Anderen” (2006), de Florian Henckel von Donnersmarck, „Persona” (1966), de Ingmar Bergman, „Donbass” (2018), de Serghei Loznitsa, „El Reino” (2018), de Rodrigo Sorogoyen, „Woman at War” (2018), de Benedikt Erlingsson, „Goodbye, Lenin!” (2003), de Wolfgang Becker, şi „Parking” (2019), de Tudor Giurgiu.
Spectacolele de teatru inspirate din film prezentate în cadrul FFE sunt „Persona” (după filmul lui Ingmar Bergman), în regia lui Peter Kerek, şi „Psycho” (după o idee de Robert Bloch), regizat de Iris Spiridon.
Lungmetrajele „Înainte de revoluţie/ Prima della rivoluzione” (1964), „Conformistul/ Il Conformista” (1970), „1900/ Novecento” (1976) şi „Visătorii/ The Dreamers” (2003) sunt cuprinse în tributul Bertolucci.
Accesul la proiecţiile programate în sălile centrelor şi institutelor culturale partenere din Bucureşti este gratuit. Biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale acestora, sau online, de pe platformele Eventbook (pentru filmele care rulează la Cinema Elvire Popesco şi Cinema Muzeul Ţăranului), Eventim (pentru filmele de la Cinema PRO) şi Kompostor (pentru filmele de la Cinemateca Eforie).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European şi al Uniunii Cineaştilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale ale ţărilor europene.
Sursa: News.ro
Amazon pregăteşte un serial inspirat de anii de facultate ai actriţei Sandra Bullock...