Cum alegi încălțămintea în funcție de activitatea sportivă

 

Ești pasionat de sport, însă întâmpini întotdeauna probleme când vine vorba de echipamentul sportiv? Poate că nu reușești să găsești pantofii potriviți și de aceea ajungi de cele mai multe ori să te odihnești pe o bancă, din cauza durerilor, în loc să te bucuri de performanțe.  În general, ai nevoie de mai mult de o pereche de pantofi sport, pentru că nici activitățile pe care le practici nu sunt la fel. Dacă nu porți niște pantofi sport potriviți, picioarele tale vor fi solicitate și poate apărea riscul apariției durerilor lombare sau al entorselor.

De ce? Pentru că pantofii sport nu sunt multitasking. Spre exemplu, cei pentru mersul pe jos sunt mai rigizi, iar cei pentru alergare sunt mai flexibili. Deci, dacă practici ambele activități, vei avea nevoie de două perechi diferite de pantofi.

Înainte de a-ți achiziționa o pereche nouă de pantofi , iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în calcul, în funcție de sporturile pe care le practici!

Pantofii de alergat

Pantofii de alergat trebuie să aibă o talpă mai groasă, dacă antrenamentul se face pe asfalt, și mai subțire în cazul competițiilor. Este important ca pantofii de alergare sa aibă o formă adecvată și să permită libertate de mișcare piciorului. De aceea, între degetul mare și vârful pantofului trebuie să rămână un spațiu liber. Pentru persoanele corpolente, sau pentru cele care practică jogging, sunt recomandați pantofii cu impact mai mare de amortizare, pentru că lipsa amortizării se va resimți asupra articulațiilor. Este recomandat să nu alergi două zile consecutive cu aceeași pantofi, pentru a lăsa spuma din interiorul tălpii să revină la formă optimă. În ceea ce privește talpa, pentru alergarea montană, poți alege o pereche cu crampoane.

Ghetele de fotbal

Ghetele pentru fotbal se împart în două categorii: Soft Ground și Firm Ground, în funcție de terenul pe care joci. În cazul unui teren moale, îți recomandăm ghetele SG, pentru că au crampoane din metal, cu lame sau șurub, fiind mult mai lungi decât la celelalte modele de pantofi. Astfel, lungimea crampoanelor va asigura aderența potrivită, dacă suprafața de joc este noroioasă sau prea moale. În schimb, dacă meciul are loc într-o sală, îți recomandăm ghetele cu talpă cauciucată groasă, cu crampoane mici. Pentru mijlocași și jucătorii defensivi, sunt mai potrivite modelele mai robuste la vârf, pentru că oferă mai multă protecție și permit un control mai bun al mingii.

Ghetele pentru baschet

Ghetele pentru baschet trebuie alese cu atenție, pentru că reprezintă singurul echipament de protecție al jucătorului. Tocmai de aceea vei avea nevoie de o pereche de ghete cu amortizare sporită, care să te protejeze de luxații și alunecări. Atunci când alegi o pereche de ghete pentru baschet, acestea ar trebui să fie mai înalte, astfel încât să depășească glezna. Totuși, un model prea lung, care protejează tibia, limitează flexibilitatea jucătorului și îi reduce viteza. Tocmai de aceea sunt mai recomandate modelele medii, adică cele care ajung până la osul articulației gleznei, oferind atât stabilitate, cât și libertate de mișcare.

Pantofii pentru tenis

Pantofii pentru tenis nu trebuie să nici prea rigizi, dar nici prea lejeri. Dacă pantofii de tenis sunt prea flexibili, aceștia îți pot provoca dureri la nivelul tălpii.  În schimb, dacă pantoful este prea rigid, acesta îți poate provoca dureri la nivelul degetelor și al gleznei. Jucătorii de tenis trebuie să aleagă pantofi sport, care să fie foarte stabili pe laterala tălpii. Un alt lucru importat este alegerea materialului tălpii pantofului. Cel mai popular model de talpă este cel în zig-zag, pentru că atunci când zimțurile sunt mai adânci, pantoful este mai bine fixat pe suprafața de joc.

Pantofii sport pentru sală

Pantofii sport pentru sală trebuie să fie cât mai ușori și lejeri, astfel încât să se potrivească cu tipul de exerciții pe care îl practici de obicei. Dacă ridici greutăți, atunci este important să alegi niște pantofi cu talpa plată, de gumă, cum sunt bascheții. Practic, cu cât ești mai aproape de pământ, cu atât o să-ți fie mai ușor să ridici greutățile, tocmai de aceea unii sportivi practică această activitate desculți.

Dacă te hotărăști să-ți cumperi mai multe perechi de pantofi sport pentru bărbați, trebuie să iei în calcul activățile sportive pe care le practici cel mai des și măsura potrivită. Dacă sportul face parte din rutina ta zilnică, ar fi cazul să aloci un buget generos pentru achiziționarea unor perechi noi de pantofi, iar astfel vei beneficia de cea mai bună calitate. Pentru mai multe modele, te poți uita în catalogul de pantofi sport pentru bărbați de la eTop Sport, unde cu siguranță vei găsi perechea potrivită!

Foto: https://unsplash.com/photos/d3bYmnZ0ankfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI