V-ați întrebat vreodată de ce avioanele au geamuri rotunde? Răspunsul este extrem de simplu!

 

 Lucrurile s-au schimbat mult de-alungul timpului. Inclusiv geamurile avionului! La început erau rectangulare, asemenea celor pe care le avem cu toții acasă, iar acum sunt rotunde!

Însă, te-ai întrebat vreodată de ce au forma asta? Este alegerea inginerilor care proiectează aeronavele? Există un motiv științific în spatele acestei alegeri? Răzpunsul este destul de simplu!

Odată cu progresul tehnologiei, avioanele s-au înălțat în zbor din ce în ce mai mult, tot mai sus. Așa a fost posibilă evitarea zonelor de turbulență din atmosferă și reducerea consumului de combistibil. Aceste schimbări au făcut ca, pe parcurs, corpul navelor să fie presurizat pentru ca pasagerii să dispună de confort în timpul călătoriei.

Avion în zbor

De asemenea, cabina aeronavelor trebuie să aibă o formă cilindrică, pentru a reduce diferenţa de presiune dintre aerul de la interior şi cel de la exteriorul acesteia. Dat fiind faptul că fuzelajul avionului se dilată pe parcurs ce aparatul de zbor se înalţă, nivelul de presiune se măreşte, iar întreaga forţă de contracţie se răsfrânge asupra materialului din care este fabricat corpul avionului, scrie descopera.ro.

Așa că, datorită ferestrelor ovale sau rotunde corpul avionului suportă mai bine forța de presiune. Acelasși principiu se şi în cazul ferestrelor de formă circulară ale vaselor maritime sau ale aeronavelor spaţiale.

FOTO CREDIT

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe