Monica Mândruţiu, specialista care a adus României o medalie de aur la “Olimpiada berii” din 2008, a devenit “Brewing Lead” pe Europa al SABMiller.
Funcţia sa presupune coordonarea şi îmbunătăţirea producţiei de bere în 17 fabrici din 8 ţări europene. Clujeanca are studii în domeniu, fiind expertă în biochimie, microbiologie, degustătoare de bere recunoscută pe patru continente şi lăudându-se cu un MBA în Anglia.
Specialista povestește într-un interviu acordat Adevarul.ro ce presupune munca sa: „Ingredientele, atât în cazul berii, cât şi al vinului, au caracteristici diferite de la an la an. Producătorii de vin pun mustul de struguri în butoi şi aşteaptă să vadă ce a ieşit. Dacă gustul diferă de la un an la altul nu este o problemă în cazul vinului, însă provocarea berarului este să aleagă ingredientele şi parametrii de producţie astfel încât gustul să se păstreze acelaşi de la an, la an. Este un proces foarte complex, o îmbinare între ştiinţă şi artă. Nu există monotonie, ai tot timpul oportunitatea de a face ceva special”.
Mândruţiu explică secretul obținerii unei beri demnă de olimpiadă: ”Fiecare stil de bere are ceva specific, unele beri sunt amare, unele mai dulci, unele mai pline, altele mai light, fiecare stil cu atributele lui. Ca să obţină o bere bună berarul trebuie să cunoască foarte bine insusirile senzoriale al stilului de bere pe care o face. Apoi, trebuie să selecteze ingredientele potrivite, pentru că sunt foarte multe varietăţi de orz din care se face malţul, de asemenea sunt foarte multe varietăţi de hamei şi tulpini de drojdie; se pot folosi si alte cereale, mălai sau orez,cum fac japonezii. Berarul trebuie să aleagă cele mai bune ingrediente pentru a obtine armonia deplină a stilul de bere respectiv”.
Sursă: Adevarul.ro