„În inima cartierului Brooklyn, printre magazine cu piese auto, tarabe cu mâncare fast-food şi buticuri deţinute de evreii ortodocşi, curioşii vor descoperi o casă ţărănească, ce aminteşte de Europa de Est“, descriu jurnaliștii de la "New York Times" singurul restaurant cu specific moldovenesc.
Citeste mai mult: adev.ro/mvbs6d
Citeste mai mult: adev.ro/mvbs6d
Restaurantul "Moldova" a luat naștere la inițiativa unui basarabean, Radu Panfil, care a ajuns în 2005 pe pământ american, după ce și-a abandonat afacerea din Chișinău. Moldoveanul a dorit ca românii veniți în America să se poată bucura de atmosfera caldă și primitoare de acasă, atenuând puțin din dorul de casă.
Citeste mai mult: adev.ro/mvbs6d
Alegerea locației nu a fost întâmplătoare, Brooklyn-ul fiind considerat un cartier al începuturilor pentru imigranții din Europa de Est. Radu a lucrat inițial în numeroase restaurante ca manager sau chelner până a reușit să dea drumul propriei sale afaceri, mânat de dragostea sa pentru restaurante.
"Încă din copilărie visam să am un restaurant ca tata", mărturisește Panfil, precizând că barul din Chișinău al tatălui său a reprezentat pentru el o a doua casă.
Deși inițial localul avea scopul de a-i face pe români să se simtă ca acasă, acesta a reușit să se transforme într-o atracție pentru newyorkezi, după ce articolul din New York Times le-a deschis apetitul pentru bucatele românești, în special pentru mămăligă.
"Americanii sunt foarte curioși să guste din chestia aia galbenă", povestește Radu pentru adevarul.ro.
Restaurantul servește mereu preparate tradiționale, chelnerii sunt îmbrăcați în costume naționale iar muzica este cu specific folcloric. De sărbători, managerul aduce artiști români care reușesc să îi facă pe români să se simtă în sânul familiei din România.
Fermecați de decoruri și de preparatele moldovenești, jurnaliștii de la "New York Times" îi sfătuiesc pe americani să treacă pragul acestui restaurant pentru a se delecta cu mesele îmbelșugate și cu poveștile de pe tărâmurile Basarabiei.