Căutare Live

25 de ani de Antena 1. "Bre, telespectatorule, bre", îți amintești cum te uitai în fiecare marți la "Din Dragoste"?

 ”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”. Se pleca la drum cu o nouă televiziune, ca alternativă la postul public. În România ieșită recent de sub comunism, programele tv erau o încântare, mai ales că "era color" părea din ce în ce mai promițătoare, la fel și programele de divertisment menite să le aducă românilor voie bună. În 2003, Antena 1 bifa prima aniversare "rotundă": 10 ani! Și tot în 2003, Antena 1 se identifica, fără ezitare, cu un nume de vedetă, Mircea Radu și cu două cuvinte „Din Dragoste”. În 2003 și până în 2009, atunci când "s-a retras" în glorie, după 309 ediții.

”29 noiembrie 1993. Ora 21.30. Antena 1 emite”. Se pleca la drum cu o nouă televiziune, ca alternativă la postul public. În România ieșită recent de sub comunism, programele tv erau o încântare, mai ales că "era color" părea din ce în ce mai promițătoare, la fel și programele de divertisment menite să le aducă românilor voie bună. În 2003, Antena 1 bifa prima aniversare "rotundă": 10 ani! Și tot în 2003, Antena 1 se identifica, fără ezitare, cu un nume de vedetă, Mircea Radu și cu două cuvinte „Din Dragoste”. În 2003 și până în 2009, atunci când "s-a retras" în glorie, după 309 ediții.

Da, Antena 1 se identifica, în zona de "emisiuni pentru oameni obișnuiți", cu producția din fiecare marți seară, un show în care poveștile prindeau viață pe micile ecrane, problemele își găseau soluții, iar nefericirea avea o șansă să se transforme în bucurie. Totul începea în caravană, ar spune unii. Dar nu, nici vorbă. Drumul era mai lung de atât, doar că... nu se vedea la televizor.

"Din Dragoste" primea zeci, sute de scrisori pe adresa redacției, săptămânal

Zeci, poate chiar sute de scrisori primite pe adresa redacției, în fiecare săptămână. Fiecare plic era deschis cu atenție de redactorul emisiunii, iar poveștile transpuse pe o foaie erau citite cuvânt cu cuvânt. Se construiau fișe. Fiecare fișă avea să fie sau nu aprobată de directorul de program.

25 de ani de Antena 1. "Bre, telespectatorule, bre", îți amintești cum te uitai în fiecare marți la "Din Dragoste"?

(*Mircea Radu, în platoul "Din Dragoste")

Erau multe, trebuia făcută selecția, iar echipa „Din Dragoste” începuse să simtă perfect rândurile din care urma să iasă o "poveste perfectă de adus în fața telespectatorilor”. Aceeași echipă care construia scenariul ce ajungea apoi la public, în fiecare seară de marți. O impresionantă, frumoasă, adesea tristă poveste de viață.

39,9% cotă de piață. Din 100 de televizoare, 40 erau pe Antena 1, marți seara

Au fost nouă ani de „Din Dragoste”, au fost 309 ediții, în fiecare marți se lua pulsul omului de rând. Iar cel de acasă, omul-telespectator, trăia cu sufletul la gură fiecare poveste în parte, fiecare personaj, fiecare iertare. Emisiunea fenomen a atins un record uriaș la acea vreme. 39,3% cotă de piață. În traducere simplă, din 100 de televizoare deschise, aproximativ 40 erau pe Antena 1, la „Din Dragoste”.

Întrebat dacă scenariul ajunge și la personajele prezente în platou sau în caravană, Mircea Radu a explicat că n-a existat cuvânt spus sau gest făcut la îndemnul vreunuia dintre membrii echipei. Oamenii care și-au spus poveștile la "Din Dragoste" erau reali, erau sinceri, erau captivanți.

„La Din Dragoste nu au venit niciodată actori sau oameni plătiți. La programul acesta, care a avut un atât de mare succes la public, au apelat oameni care n-au mimat nici fericirea, nici durerea”, mărturisea Mircea Radu, realizatorul și prezentatorul emisiunii, într-un interviu.

Caravana "Din Dragoste" a mers în fiecare colț de Românie, a adus lacrimi, furie, bucurie, fericire supremă, iar la vremea respectivă Mircea Radu fura multe inimi de doamne și domnișoare în România.

25 de ani de Antena 1. "Bre, telespectatorule, bre", îți amintești cum te uitai în fiecare marți la "Din Dragoste"?

(*Caravana "Din Dragoste", la drum, prin țară, în căutarea poveștilor)

Cine a mai făcut echipă la Antena 1? 2005, Negru + Gherghe = "Genialii"

"După zece ani. În 2005, prezentam împreună cu Dan Negru Geniali. În 2015, la petrecerea de lansare a grilei Antenei 1. Prefer varianta 2015”,

scria Simona pe Facebook, acum trei ani, când Antena 1 împlinea 22. (Găsiți imaginea în Galeria FOTO). În 2005, însă, succesul "Genialii" era dat de figurile marcate care treceau pragul platoului emisiunii moderate de Dan Negru și Simona Gherghe.

25 de ani de Antena 1. "Bre, telespectatorule, bre", îți amintești cum te uitai în fiecare marți la "Din Dragoste"?

(*Dan Negru și Simona Gherghe, în 2005, alături de Angela Similea)

Ei bine, "Genialii" a fost un format de emisiune care a adus laolaltă nume mari din toate domeniile: sport, actorie, teatru, televiziune. La “Genialii” lui Negru, așa cum frecvent auzeai la acea vreme spunându-se, veneau oameni apreciați, personalități iubite în România.

Un Sergiu Nicolaescu, un Florin Piersic, o Stela Popescu, Angela Similea, Ștefan Iordache. Nume sonore!!! Unele de prezența cărora ne bucurăm. Alții, trecuți în neființă, însă rămași în amintire, în suflete, în “comoara” colectivă a țării noastre.

Mama Natură, tânăra cu "înaintare" la televizor

Jumătatea anilor 2000 o aducea în prim plan, la Antena 1, alături de Dan Negru, pe cea pe care toți domii o intitulau sugestiv „Mama Natură”. Roxana Ionescu avea „înaintare” la televizor, căci zona de divertisment abia începea să fie explorată.

"Ciao, Darwin" a fost încă o producție de mare succes marca Antena 1 și Dan Negru, pe un format preluat, însă n-o putem neglija pe Roxana, ale cărei momente au încântat ochiul telespectatorului. Mai sus, în amintirea acelor vremuri...

În 2006, românii uitau de mexicani. Prima telenovelă românească, "Secretul Mariei" obținea cote maxime de audiență

În 2005, în plină glorie a telenovelelor mexicane, prima producție de acest tip a Antenei 1 cucerea telespectatorii. „Secretul Mariei” a fost prima telenovelă românească și i-a avut în distribuție pe actorul Ioan Isaiu, pe Anemona, fost componentă a trupei ASIA, dar și nume precum îndrăgitul Liviu Vârciu.

De-a lungul celor 115 episoade, difuzate în intervalul 2005-2006, serialul a înregistrat cote maxime de audiență, audiențe ce nu au mai fost egalate până în acest moment de nici o altă telenovelă românească.

Și tot la Antena 1, la acea vremea, îl întâlneam pe regretatul om de radio și televiziune, Andrei Gheorghe

Andrei Gheorghe era iute la mânie. În emisiunea pe care acesta o realiza la Antena 1, în 2006, realizatorul TV și-a pierdut cumpătul, extrem de cald, și-a pus la punct doi dintre invitații din platou.

În 2007, Capatos nu era "pasăre de noapte". Intra pe post la 8 fix!

În 2007, Dan Capatos își făcea patul dis-de-dimineață. Alarma suna la 6 fix, asta pentru că trebuia să fie gata de matinal. Da, da! Până să ajungă să fie pasăre de noapte la tv, Capatos a fost prezentator de matinal, având-o alături, drept colegă de prezentare, pe Cristina Cioran.

În plină acțiune, ceva mai (muuult mai) tânăr și tot fără plete, Capatos era gazda dimineților de la Antena 1, acum mai bine de un deceniu. Titlul emisiunii chiar așa era, „Dimineața devreme”.

Cele mai importante evenimente în România și în lume, între 2003 și 2007:

2003

 • Constituția României a fost revizuită prin adoptarea Legii de revizuire a Constituției României, aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003. Această lege a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României.

2004

 • Data de 4 februarie 2004 este cea la care a apărut oficial platforma de socializare Facebook, aceasta fiind în principal creaţia lui Mark Zuckerberg.
 • În dimineața zilei de 11 martie 2004 au avut loc atentatele de la Madrid, când zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din capitala Spaniei, în timp ce intrau și ieșeau pasageri din patru stații diferite. Au fost înregistrați 193 de morți și aproximativ 2.000 de răniți.
 • La 29 martie 2004, România devenea membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), alianță politico-militară stabilită la 4 aprilie 1949.
 • Tot la 29 martie 2004, Irlanda a devenit prima ţară din lume care a pus în aplicare o lege ce interzice fumatul la locul de muncă, în puburi şi restaurante. Oficialii irlandezi din domeniul sănătății au susținut mai târziu că numărul cazurilor de deces legate de fumat a scăzut considerabil.
 • Ziua de 24 mai 2004 a fost una dintre cele mai tulburătoare din România post-decembristă. În comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2, la ora 5.50, a avut loc o explozie în care au pierit 18 oameni, iar alte 13 persoane au fost rănite grav. Tragedia s-a produs în urma accidentului unui camion ce transporta 20 de tone de azotat de amoniu.

Întreaga țară a urmărit cu groază imagini de la locul nenorocirii – explozia a lăsat în urmă un crater cu o adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri. Ancheta a fost una fulger, iar după doar cinci ore, drumarii au început refacerea șoselei. Rămăşiţe umane au mai fost găsite chiar şi după câteva zile pe câmpurile din apropiere.

Între cei care s-au ridicat la cer atunci s-au numărat și doi colegi de-ai noștri. Elena Popescu era reporter la stația locală Antena 1 Buzău. Avea 26 de ani. A mers în ziua fatidică la fața locului, așa cum o făcuse la fiecare eveniment. Făcea echipă cu operatorul Ionuț Barbu (25 de ani). La ora cinci dimineața, fuseseră anunțați că ceva grav s-a petrecut la Mihăilești. Au alergat să-și facă meseria, însă fuga lor a fost către moarte.

 • Pe 1 septembrie 2004, la 9.20 dimineața, școala Nr.1 din Beslan, oraș din în Osetia de Nord, Rusia, a fost capturată de teroriști care i-au luat ostatici pe aproape toți cei prezenți la careul solemn - elevii veniți la careu, părinții, rudele și prietenii acestora, profesorii și chiar și copii sugari.

Pe 3 septembrie a avut loc deznodământul sângeros: în timpul unui tir haotic, ce a fost numit „asalt antiterorist” - au fost omorâți 334 de oameni, inclusiv 318 ostatici, dintre care 186 de copii

• La 26 decembrie 2004 s-a produs unul dintre cele mai puternice cutremure din istorie (de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor) - cutremurul din Oceanul Indian, ce a avut o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter. Seismul a provocat o serie de valuri tsunami ce au cauzat moartea a peste 120.000 de persoane.

2005

 • Pe 28 martie 2005, trei jurnaliști români (Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion) au fost răpiți în Irak. Ei se aflau la Bagdad de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului.
 • Pe 2 aprilie 2005 a murit Papa Ioan Paul al II-lea. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani). El a militat pentru concilierea între bisericile-surori, catolică şi Ortodoxă, fiind primul Papă din istorie care a vizitat o ţară ortodoxă, România, dar şi primul Suveran Pontif care a ajuns în Israel şi care a vizitat o sinagogă, dar și o moschee.
 • La 9 aprilie 2005, prinţul Charles s-a căsătorit, în cadrul unei ceremonii civile, cu Camilla Parker Bowles, care a primit titlul nobiliar de ducesă de Cornwall. A urmat o ceremonie religioasă la Capela Sf. George de la Castelul Windsor.
 • Pe 21 mai 2005, reprezentanții României la concursul muzical Eurovision, Luminița Anghel și Sistem, s-au clasat pe locul al treilea, cu 158 de puncte, în urma Greciei și Maltei. Ei au interpretat melodia „Let me try”.
 • Pe 1 iulie 2005, România a realizat o reformă monetară, schimbând leul anterior (codul ISO 4217: ROL) cu un leu nou (RON). 1 RON este egal cu 10.000 ROL.

2006

 • La 4 septembrie 2006, australianul Stephen Robert „Steve” Irwin, care a reușit să cucerească inimile a milioane de oameni, a plecat dintre noi. Cunoscut ca „vânătorul de crocodili”, acesta a realizat numeroase emisiuni și documentare despre viața animalelor din sălbăticie. La vârsta de 44 de ani, el a murit după ce a fost înțepat în inimă de o pisică de mare.
 • La 26 septembrie 2006, Facebook a fost deschis oricui avea cel puţin 13 ani şi o adresă validă de e-mail.
 • La 1 octombrie 2006, legendarul pilot de Formula 1 Michael Schumacher a câștigat ultimul titlu din cariera lui impresionantă (ajungând la un total de 91 de titluri). El a obținut această victorie conducând un Ferrari, la Chinese Grand Prix din Shanghai – cea de-a 16-a cursă a sezonului Formula 1 din acel an.

2007

 • La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene (UE), odată cu Bulgaria.
 • La 25 noiembrie 2007 s-a desfășurat referendumul pentru alegerea sistemul de vot din România, ce a fost inițiat de președintele României la acea vreme, Traian Băsescu. Românii au fost întrebați dacă sunt de acord ca toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi. Ca urmare a faptului că participarea la vot nu a fost suficientă, referendumul a fost invalidat.
25 de ani de Antena 1. Povestea revenirii lui Hagi, scandalul Rona-Vadim, revelioanele lui Negru și frumoasele noastre d... 25 de ani de Antena 1! 1 februarie 2008, ziua în care s-a dat drumul la zâmbet și la voie bună! Cum arătau Răzvan și Dan...
Parteneri
De ce te simți mereu obosită. Care este explicația experților
Catine.ro
Ultimele știri
x