La fel ca în fiecare an, în 2023 sărbătorim iubirea de două ori, pe 14 si 24 februarie. Dacă prima sărbătoare este una internațională, cea de-a doua are tradiții populare. Trebuie să recunoaștem că ambele sărbători ale iubirii ne aduc zâmbete și merită să le celebrăm.
Deși iubirea trebuie sărbătorită în fiecare zi, de Valentine’s Day și Dragobete avem un prilej important pentru a ne exprima sentimentele prin gesturi de afecțiune.
Curiozități despre Valentine’s Day. De ce se oferă flori și ciocolată de Ziua Îndrăgostiților
Valentine’s Day este sărbătoarea iubirii și a gesturilor romantice. Ciocolata reprezintă unul dintre cele mai întâlnite cadouri care se oferă în această zi persoanei iubite. Cine nu zâmbește când savurează o bucățică de ciocolată? V-ați întrebat vreodată cum a apărut prima cutie de ciocolată specială pentru Valentine’s Day?
Cum a apărut prima cutie de ciocolată specială pentru Ziua Îndrăgostiților
Prima cutie de bomboane de ciocolată în formă de inimă, special decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut în secolul 19, fiind ideea lui Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, un celebru producător de ciocolată englez. La finalul anilor 1800 cutiile de ciocolată în formă de inimă, decorate cu trandafiri, sau cu imagini cu Cupidon au început să fie extrem de populare în rândul englezilor.
Deși Richard Cadbury nu a brevetat, de fapt, cutia în formă de inimă, se crede că a fost primul care a produs una. Cadbury a comercializat cutiile ca având un dublu scop: după ce ciocolata a fost mâncată, cutia în sine era atât de frumoasă încât putea fi folosită din nou și din nou pentru a păstra amintiri, de la șuvițe de păr la scrisori de dragoste. Cutiile Cadbury din epoca victoriană încă mai există, iar multe dintre ele sunt moșteniri de familie prețioase sau obiecte de valoare apreciate de colecționari, potrivit history.com.
În 2023 ciocolata este unul dintre cele mai îndrăgite și la îndemână cadouri, iar o ciocolată de la Lindt oferită din dragoste este și mai delicioasă.
Citește și: Povestea Valentine's Day. Legenda tristă din spatele sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților
Care este motivul pentru care se oferă trandafiri roșii de Ziua Îndrăgostiților?
Un alt gest romantic des întâlnit de Valentine’s Day este oferirea de trandafiri roșii. V-ați întrebat care este motivul pentru care se oferă trandafiri roșii de Ziua Îndrăgostiților?
Trandafirii roșii sunt asociați cu iubirea și dragostea în tradiția greacă. Unele legende spun că primul trandafir roșu a fost creat când zeița Afrodita a fost înțepată de un spin al unui trandafir alb, făcând ca floarea să devină roșie din cauza sângelui, notează MentalFloss.
Alții spun că primul trandafir roșu a crescut pe pământul unde Adonis, iubitul Afroditei, a murit și lacrimile zeiței au căzut.
Oferirea trandafirilor roșii drept cadou romantic a început să fie un gest popular în Anglia secolului al XIX-lea, când a crescut ideea de a atribui un sens diferitelor soiuri de flori.
Curiozități despre sărbătoarea de Dragobete. Tradiții și superstiții
Unul dintre obiceiurile păstrate de demult în zona rurală de Dragobete spune că tinerii se îmbracă în cele mai frumoase haine ale lor și se duc în pădure la cules de flori. În timp ce fetele și băieții tineri culeg flori, ei cântă și joacă un joc numit zburătorit.
Spre ora prânzului, fetele se întorc în sat, iar băieții sunt pe urmele lor, încercând să le prindă și să le ofere o sărutare.
Potrivit tradiției, spe spune că dacă pe 24 februarie vremea e înnorată și mohorâtă, atunci tinerii se adună într-o casă pentru a petrece frumoasa sărbătoare a iubirii. Acolo ei cântă și joacă diverse jocuri.
În această zi, bătrânii din sat sunt preocupați de animalele ce cresc în gospodării. Se spune că păsările își aleg perechea. Sacrificarea animalelor e interzisă de Dragobete.
Care este semificația sărutului de Dragobete
Semificația sărutului de Dragobete este una aparte. Dacă băiatul îi era drag fetei, ea se lăsa prinsă de el și sărutată. În acest caz, sărutul era un echivalent al logodnei. Seara, fata și băiatul care formau un cuplu nou își anunțau logodna în întreg satul și toate rudele lor aveau să afle despre povestea lor de dragoste.
O veche superstiție din bătrâini arată că cei care nu participau la sărbătoarea de Dragobete erau pedepsiți să nu iubească tot restul anului.
Tinerele necăsătorite strâng zăpadă, zăpadă ce poartă numele de zăpada zânelor. După ce zăpada se topea, fetele ar fi profitat de proprietățile magice ale licorii și aveau să o folosească în ritualuri de înfrumusețare și descântece de iubire. De aceea, fetele tinere foloseau această apă pentru a-și spăla fața.
În 2023, tradițiile de Dragobete se îmbină cu cele de Valentine’s Day, iar gesturile romantice ca oferirea de ciocolată, flori și jucării de pluș sunt la ordinea zilei.
De Sărbători, cadoul perfect este și cel mai simplu cadou, dacă este însoțit de un zâmbet! Și este atât de ușor să zâmbești când experimentezi fericirea autentică, alături de pralinele elvețiene Lindt LINDOR, care se topesc fin. Cu o tradiție ce durează din 1845, maeștrii ciocolatieri Lindt combină experiența și cele mai bune ingrediente, aducând zâmbete pe buzele celor ce aleg să se bucure de o ciocolată de calitate Lindt. Pralinele LINDOR sunt cadoul ideal pentru orice ocazie, cu atât mai mult de Crăciun! Și nu uita: sunt perfecte și pentru a te răsfăța, pentru că atunci când zâmbești, dăruiești!