Rețeta Caponata. O mâncare delicioasă de legume, inspirată din bucătăria italiană.
Rețeta Caponata, originară gastronomiei siciliene, se prepară din legume prăjite în ulei de măsline și un sos dulce-acrișor
Publicat: Joi, 08 August 2019, 09:23 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 17:09Rețeta Caponata, originară gastronomiei siciliene, se prepară din legume prăjite în ulei de măsline și un sos dulce-acrișor
Ingrediente pentru Rețeta Caponata:
- 2 vinete
- 1 ardei gras
- 1 tijă de țelină
- 1-2 cepe
- 2 căței de usturoi
- 100 g măsline fără sâmburi
- 20 g de semințe de pin
- 1 lingură de capere
- 400 g roșii cubulețe
- 40 ml oțet balsamic
- 1-2 lingurițe de zahăr
- 3-4 linguri ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- 6-7 frunze de busuioc
Rețeta Caponata - Mod de preparare
Spălăm vinetele, le tăiem în cuburi mici, le presărăm cu sare mare și le punem la scurs pentru a elimina din sucul amar. Apoi le tamponăm cu hârtie absorbantă și le prăjim în ulei încins. Prăjim și ardeii tocați cubulețe.
Scoatem legumele prăjite pe hârtie absorbantă.
Într-o tigaie adâncă punem ulei de măsline la încins și adaugăm ceapa și usturoiul tocate cuburi. Le călim până ceapa se pătrunde, apoi adaugăm măslinele,caperele și semințele de pin.
Amestecăm bine totul, adăugăm țelina, de asemeni tocată, iar peste 2-3 minute, cuburile de roșii. După alte câteva minute, adăugăm și legumele prăjite anterior,acoperim tigaia cu un capac și fierbem preparatul caponata pentru aproximativ 10 minute.
Potrivim de sare, piper și zahăr și adăugăm oțetul balsamic. Mai fierbem legumele puțin, pentru a se evapora mirosul de oțet, apoi adăugăm frunze de busuioc și stingem focul.
Servim caponata fie caldă, fie rece, pe felii de pâine, sau ca garniture la rețetele de paste.
Citiți și rețeta: Parmigiana de vinete sau Melanzane alla parmigiana!