Rețete pentru masa de Crăciun. Cum se prepară rețeta tradițională Lebăr de casă
Lebărul de casă, denumit și leberbus, este un preparat din organe de porc, predominant fiind ficatul și face parte dintre preparatele tradiționale pentru masa de Crăciun.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2019, 07:42 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 16:33Rețeta Lebăr de casă este varianta rețetei Leberwurst din bucătăria germană, are un gust preponderant de ficat și este este servit ca aperitiv la mesele de Crăciun.
Rețeta Lebăr de casă – Ingrediente:
- 1 kg ficat de porc
- 250 gr slănină de porc
- 250 g carne macră de porc
- 2 rinichi de porc
- 1 buc. inimă de porc
- 1 buc. plămân de porc
- 1 buc. splină de porc
- 1-2 cepe
- sare și piper măcinat
- câteva boabe de piper și boabe de ienibahar
- 2 foi de dafin
- 1 lingură ulei
- mațe de porc
Rețeta Lebăr de casă – Mod de preparare
Pentru a prepara lebăr de casă, punem toate organelle de porc, slănina și carnea la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Adăugăm puțină sare, foile de dafin, boabele de piper și pe cele de ienibahar și fierbem ingredientele până sunt bine pătrunse. Nu uităm să înlăturăm spuma care se formează. Când cărnurile și organelle de porc sunt fierte, le scoatem într-o sită și le lăsăm să se răcească, apoi le tăiem cuburi și le trecem prin mașina de tocat.
În ulei încins, călim 1-2 cepe, tocate mărunt. Le adăugăm peste ingredientele tocate, mai adăugăm și 1-2 linguri din supa în care au fiert, sare și piper măcinat, după gust și trecem totul, din nou, prin mașina de tocat, umplând mațele de porc cu această compoziție.
Din aceeași categorie de rețete pentru masa de Crăciun mai vedeți și:
Legăm mațele umplute cu lebăr la capete, le înțepăm din loc în loc cu o scobitoare și le punem la fiert în supa în care s-au fiert organelle de porc.
Lăsăm lebărul să fiarbă la foc încet aproximativ 10 minute, apoi îl scoatem și îl lăsăm să se răcească bine, înainte de a-l porționa.