Roata rețetelor. Ce poți găti folosind păpădie. Rețeta inedită de lichior cu miros și aromă cu totul speciale. Cum se pregătește
Păpădia este renumită pentru multiplele efecte miraculoase asupra sănătății organismului. Iată cum trebuie pregătită aceasta pentru a realiza un lichior perfect pentru serile în familie sau cu prietenii!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Decembrie 2024, 17:00 | Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2024, 14:47Atât florile, cât și frunzele, rădăcinile și chiar tulpinile păpădiei se folosesc pentru prepararea unor produse medicinale.
Păpădia are un conținut bogat de vitamine, minerale fibre și o mulțime de nutrienți benefici pentru buna funcționare a organismului. Dintre acestea amintim vitamina A, C, K, E și B, acid folic, fier, calciu, magneziu sau potasiu.
Această plantă este bogată și în antioxidanți cu rol important în lupta organismului împotriva radicalilor liberi. Conține renumitul beta-caroten, cu un puternic rol în protejarea împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ. Acestea fiind zise, iată de ce ai nevoie pentru a prepara la tine acasă un lichior delicios de păpădie!
Pe aceeași temăRețeta pentru lichior de păpădie
Dacă alifia, mierea, dulceața sau chiar ceaiul de păpădie sunt destinate întregii familii, iată că avem o surpriză și pentru cei mari, destinată serilor liniștite cu prietenii. Lichiorul de păpădie este o băutură specială, delicată, cu miros și aromă cu totul și cu totul speciale, care le va oferi papilelor tale gustative o experiență cu adevărat unică. Iată cum se prepară!
Ingrediente:
- 50 de flori de păpădie
- 1 lămâie tăiată cubulețe
- zeama de la o lămâie
- ½ cană de zahăr
- ½ cană de apă
- 3 căni de alcool sau vodka
Mod de preparare
Baza alcoolică pentru această băutură poate fi vodka sau alcool alimentar diluat.
Pentru început, se amestecă florile, bucățile de lămâie și zeama de la cea de-a doua lămâie. Între timp, se pune apa pe foc și când începe să fiarbă se adaugă zahărul. Se amestecă până când zahărul s-a topit.
Lichidul rezultat se adaugă peste florile de păpădie cu lămâie și se lasă totul ”la odihnit”, într-un recipient, timp de o săptămână. Când săptămâna s-a încheiat, se strecoară siropul rezultat printr-o pânză alimentară, storcând petalele în el.
Se amestecă zeama de păpădie cu baza de alcool într-un recipient de sticlă curat. Se închide vasul și se pune într-un loc rece și uscat timp de trei luni, agitând conținutul la fiecare cinci zile. În cazul în care conținutul borcanului începe să fermenteze, se adaugă încă 40 g de zahăr.
Apoi se spumează lichiorul de sedimente, se îmbuteliază și se păstrează într-o cameră întunecată, la temperatura camerei, pentru aproximativ același timp.
Fie că alegi dulceața de păpădie, fie mergi pe ideea de ceai sau salată, trebuie să ai grijă să folosești întotdeauna flori cât mai înflorite și care nu au crescut pe marginea drumurilor sau în zone cu mult praf. Este de preferat să le culegi dis-de-dimineață, din locuri nepoluate, de pe dealuri și câmpuri de la țară sau din grădini. Se aleg florile cu inflorescența cea mai deschisă și mai sănătoasă.
„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, INTRĂ AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.
Pe aceeași temă