Îngrijirea animalelor de companie pe timp de caniculă. Cum le protejăm
Pe timp de caniculă, animalele de companie au nevoie de atenție și îngrijire, deoarece ele resimt mult mai puternic temperaturile ridicate. Asta pentru că lipsa glandelor sudoripare face că acestea să piardă căldura înmagazinată de corp destul de încet.
Autor: Alina Serea Publicat: Vineri, 21 Iunie 2019, 12:14 | Actualizat: Vineri, 21 Iunie 2019, 13:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe timp de caniculă, animalele de companie au nevoie de atenție și îngrijire, deoarece ele resimt mult mai puternic temperaturile ridicate. Asta pentru că lipsa glandelor sudoripare face că acestea să piardă căldura înmagazinată de corp destul de încet.
Fie că vorbim despre câini, despre pisici, despre papagali sau despre peşti, temperaturile mari implică un stres metabolic pentru animale.
Animalele afectate de căldură vor avea o respirație zgomotoasă, cu accese de sufocare, agitație, congestia mucoaselor, se vor deshidrata rapid, iar în unele cazuri pot chiar suferi șoc termic.
Și animalele pot face insolație
Nu doar că animalele pot face insolație, dar în cazul câinilor spre exemplu, insolația poate fi mortală.
În caz de insolație, animalele prezintă o stare de slăbiciune, păr foarte obosite, apăr semne respiratorii- respirație dificilă, accelerată, semne cardiace-se constată tahicardie, semne digestive-diaree, vomă. În fazele grave, animalele prezintă convulsii, leșin, comă și chiar deces. Temperatură corporală la mamifere este foarte ușor de apreciat și în general se constată o valoare foarte mare față de limită fiziologică. Această manevră ne ajută să apreciem gradul de hipertermie.
Primul ajutor pentru animalele afectate de căldură excesivă
Primul și cel mai important lucru este să scoatem animalul din acea zonă călduroasă și să-l adăpostim la umbră, într-o încăpere racoroasă pe o suprafața rece. Următoarele acțiuni vor avea că scop scăderea temperaturii corporale. Foarte important este că această să fie scăzută treptat și nu brusc, deoarece există un risc foarte mare de șoc termic.
Animalele pot fi stropite cu apă călâie, nu prea rece, este de folos și dacă la nivelul abdomenului sau al membrelor se vor pune prosoape reci. Se pot uda membrele cu apa călâie. De foarte mare ajutor este că în apropierea animalului să asigurăm o circulație bună a aerului, folosirea unui ventilator ar fi foarte eficientă.
Îngrijirea animalelor pe timp de caniculă
Îngrijirea pisicii și a câinilor, vara
Pisicile şi câinii de casă se scot în aer liber doar dimineaţa şi seara. În rest, casa e cel mai bun mediu, dacă afară sunt temperaturi ridicate. Iar animalul are nevoie de o sursă permanentă de apă, pe care să o verificaţi la intervale regulate.
Dacă stau la curte, și câinii și pisicile trebuie să aibă proaspătă în permanență și un loc umbros.
De multe ori, pe timp de caniculă, pisicile nu prea mănâncă, fapt pentru care ar fi indicat să cerem sfatul veterinarului privind hrana pisicii.
Pe aceeași temăCând temperaturile cresc considerabil, putem observa că unii câini cu blană scurtă sau tunşi suferă mai tare din cauza căldurii, decât alţii cu blană lungă. Trebuie să ţinem cont şi de specificaţiile rasei, adică de tipul de blană pe care îl au câinii. Cei care au subpăr, adică blană în strat dublu, precum Ciobănescul German, suferă mai tare de căldură decât un Ciobănesc Afgan, cu blană lungă şi rară.
La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, este bine să consultăm veterinarul.
Pe aceeași temăÎngrijirea păsărilor în colivie
În privinţa păsărilor de apartament, regula în timpul caniculei este accesul la apă proaspătă tot timpul. De asemenea, colivia nu se pune în razele soarelui, pentru că riscaţi ca păsările să îşi piardă viaţa. În plus, este important ca locul în care punem colivia să fie bine aerisit.
Îngrijirea peștilor pe timp de vară
Apa se schimbă des deoarece dezvoltă rapid micro-organisme. Țestoasele și peştii au nevoie de îngrjiri speciale. Apa se schimbă mai des de o săptămână, iar instalaţia de oxigen trebuie să meargă permanent. Dacă apa capătă un aspect verde, se spală acvariul, de dezinfectează.
Vizita la medicul veterinar
Un control de rutină odata cu sosirea verii este de importanță majoră. Dincolo de verificarea stării de sănătate, medicii vă vor recomanda, după caz, să urmați un program de prevenire a contactului animalului de companie cu purici și căpușe.
Pe aceeași temă