Flori de grădină: Ce plante înfloresc în luna mai
Flori de grădină: Ce plante înfloresc în luna mai. Luna Mai, Florar, o lună prin excelență, a florilor, cu multe de făcut în amenajările grădinilor cu flori și cu bucuria de a vedea ce plante au înflorit, când infloresc bujorii, când înfloresc lalele și multe alte flori
Publicat: Marti, 30 Aprilie 2019, 14:11 | Actualizat: Marti, 30 Aprilie 2019, 14:27Flori de grădină: Ce plante înfloresc în luna mai. Luna Mai, Florar, o lună prin excelență, a florilor, cu multe de făcut în amenajările grădinilor cu flori și cu bucuria de a vedea ce plante au înflorit, când infloresc bujorii, când înfloresc lalele și multe alte flori
Luna mai nu ne aduce doar temperaturi mai ridicate și un verde mai viu în natură, ci și o mulțime de flori înmiresmate în parcuri, grădini și curți. Temperaturile mai ridicate și ploile abundente ajută la înflorirea copacilor și a multor plante specifice lunii mai, promițând un sezon bogat în culori și parfumuri. Primăvara se instalează de-a dreptul cu prospețimea ei și culorile vii.
Luna mai e cunoscută ca fiind luna florilor, transformând grădinile și parcurile în oaze de relaxare. În tradiția noastră populară, luna Mai este timpul florilor (Florar, Florariu) și exuberanța vegetației (Frunzar). Luna mai este a cincea lună a anului în Calendarul gregorian și are 31 de zile.
Denumirea lunii derivă din latinescul ”maius”. Se presupune că s-ar putea trage și din ”maiores”, care înseamnă bătrâni (menționează site-ul limbaromana.md), iar o altă interpretare ar fi aceea că se referă la zeița ”Maia Maiesta”, pe care romanii o considerau zeița primăverii și căreia preoții lui Vulcan, zeul focului, îi ofereau sacrificii în prima zi din luna mai. Iată ce flori și plante înfloresc în luna mai.
Flori de grădină – Ce flori înfloresc în luna mai
Flori de grădină - Panseluțele
Panseluţele sunt flori viu colorate care iubesc căldura şi lumina. Acestea sunt probabil cele mai populare flori ale lunii mai.
Flori de grădină - Petuniile
Petuniile, renumite pentru diversitatea lor coloristică, potrivit gradinavesela.ro, sunt şi ele iubitoare de soare, florile apărând mai des atunci când întâlnesc razele. Pe de altă parte, umbra sporeşte producerea frunzelor.
Flori de grădină - Lalelele
Cheia pentru rezistenţa lalelelor, mai ales cele de ghiveci, este să fie ferrite de soare după înflorire. Luna mai este ultima lor lună din an.
Flori de grădină - Floarea de piatră
Această plantă cu flori mici şi viu colorate stă înflorită până toamna, în lunile septembrie sau octombrie. Se înmulţeşte rapid prin seminţe şi necesită îngrijire special.
Flori de grădină - Crinii
Crinii, din familia Lilium, cunoscuţi pentru parfumul lor, înfloresc în lunile mai, iunie şi iulie.
Flori de grădină - Margaretele
Aceste flori nu sunt deloc pretenţioase şi nu au nevoie de îngrijire specială. Înfrumuseţează grădinile pe perioada întregii veri.
Flori de grădină - Mâna Maicii Domnului
Mâna Maicii Domnului face parte din aceeaşi familie cu iasomia şi înfloreşte în luna mai.
Flori de grădină - Iasomia
Iasomia sau lămâiţa este un arbust ale căror flori capătă un miros mai intens după ploaie.
Flori de grădină - Bujorii
Apreciat pentru florile bogate şi parfumul puternic, bujorul înfloreşte în mai şi ţine până în iunie.
Flori de grădină - Gălbenelele
Acestea sunt cultivate prin grǎdini pentru florile lor galben-portocalii. Poporul le mai numeste ochi-galbeni, roșioarǎ sau rujulițǎ. Aceste plante înfloresc în luna mai şi rezistă până în luna septembrie. Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor farmaceutice.
Flori de grădină - Macii
Macii înfloresc tot în luna mai şi cresc chiar şi la marginea drumurilor. Originar din zona marii Mediterane, macul este o floare cunoscutǎ de peste 3000 de ani și asociatǎ cu diverse legende.
Flori de grădină - Lăcrămioarele
Planta are mai multe denumiri populare precum: cerceluș, clopoțele, clopoței, coada-cocoșului, curpina de pǎdure, dumbrǎvioara, floarea turcului, flori domnești, geogițe, iarba lui Sfintu Gheorghe, iarba margǎritarului, lǎcrǎmița, margǎrit, margǎritare, mǎrgea, pǎhǎruțe. Denumirea științificǎ majalis sau maialis ȋnseamnǎ „aparținậnd lunii Mai”. Vechile cǎrti astrologice au pus planta sub dominația lui Mercur, de cậnd Maia, fiica lui Atlas, a fost mama lui Mercur (cunoscut și ca Hermes).
Sursă foto:ingrijireaflorilor.ro, casa-gradina.ro, pixabay.com, casepractice.ro, casamea.ro, paradisverde.ro, povesteacasei.ro, pester.ro