Unde trebuie să pui vâscul dacă vrei să ai noroc în dragoste în noul an
Vâscul este una dintre plantele nelipsite din casele oamenilor în preajma sărbătorilor de Crăciun. Acesta înfrumusețează orice spațiu, dar este și un element-cheie pentru noroc.
Publicat: Marti, 19 Decembrie 2023, 14:44 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 09:56Vâscul este o lantă semiparazită, care crește pe mai multe tipuri de copaci și pomi, printre care mărul, stejarul, pinul și ulmul. El este folosit în majoritatea aranjamentelor de sărbătoare în preajma Crăciunului, aducând o nuanță de eleganță în orice spațiu.
Acesta este un element central în decorul de Crăciun. Potrivit Feng Shui, acesta este esențial pentru cei care își doresc mai mult noroc în dragoste în anul ce vine.
Pe aceeași temăCu toate acestea, oamenii trebuie să știe că este nevoie să fie poziționat într-un loc-cheie pentru a-și îndeplini funcțiile.
Unde trebuie pus vâscul pentru a avea partea de noroc în dragoste
Conform unei surse, vâscul este ingredientul nu-atât-de-secret care aduce mai ult noroc în dragoste celor care îl folosesc a decorul casei în perioada Crăciunului.
Pe aceeași temăIar pe cei care sunt deja într-o relație, vâscul îi ajută să-și consolideze relația.
Potrivit instrucțiunilor Feng Shui, ramurile de vâsc trebuie așezate în partea de nord a casei pentru a atrage norocul în dragoste. Crenguțele pot fi folosite în nenumărate moduri, pentru diferite decorațiuni, însă nu trebuie neglijată poziționarea corectă.
Pe aceeași temăSub aceste crenguțe fiecare trebuie să-și sărute partenerul, sau în fața crenguțelor, depinde de cum sunt prinse pe perete, deoarece nu este nevoie să fie doar crenguțele de vâsc, ele pot fi încadrate frumos într-o ghirlandă, un aranjament floral și chiar și în brad.
Totodată oamenilor li se recomandă să adopte o stare de spirit plină de optimism și iubire, pentru a atrage energia pozitivă necesară îndeplinirii dorinței.
Vâscul în mitologia europeană
Potrivit Digi24, vâscul este un simbol important și în mitologiile europene. Acesta este o plantă încărcată de magie, este un simbol al curățeniei spirituale, al libertății, dar și al armoniei.
Totodată este un semn de bun augur al dragostei, un protector al casei și al familiei. Vâscul mai este numit și „creanga de aur”, iar recent a devenit un adevărat simbol al sărbătorilor de iarnă.
Delicata plantă era considerată sacră atât de norvegieni și de druizii celți, cât și de indienii nord-americani. Atârnat deasupra ușii, vâscul aduce noroc în casă, bunăstare și fericire. Chiar și pe timpul iernii își menține prospețimea, rezistând la ger și întuneric. Vechii germani credeau că această plantă provine direct din cer.
Pe aceeași temăInițiatrii cultului din jurul vâscului au fost celții. Ei îl considerau de esență divină și credeau că cel mai prețios vâsc era cel crescut pe stejar, numindu-l „lacrima stejarului”. Aceștia organizau ceremonii fastuoase atunci când venea vremea să-l culeagă.
În cartea lui Sorin Lavric Cartea de Crăciun (editura Humanitas, 1997) este specificat faptul că druizii, preoții celți înveșmântați în alb, tăiau vâscul utilizând o seceră de aur, și-l înveleau apoi cu grijă într-o mantie albă. Cu acel prilej se adunau ofrande și se jertfeau doi tauri albi, înălțându-se rugi către zeii atotputernici, pentru a fi îndepărtate duhurile rele.
Pe aceeași temăPotrivit unei alte legende, Balder, fiul zeiței norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile albe ale zeiței l-au readus la viață, iar ea a binecuvântat planta. În alte legende medievale se spune că vâscul era atât de mult venerat, încât dacă doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub un pom în care era vâsc, ei încetau imediat dușmănia și se împăcau spre cinstirea vâscului, recunoscând astfle puterea magică a acestei plante.
În Ajunul Crăciunului, oamenii își împodobesc casele cu vâsc ca simbol al bucuriei și pentru a atrage pacea sufletească.
Tradiția sărutului sub vâsc a început odată cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor, iar, mai târziu, cu tradițiile primitive legate de căsătorie. Acest obicei fiind regăsit în mai multe credințe și obiceiuri din întreaga lume.
Pe aceeași temăDe asemenea, se credea că vâscul este un leac pentru fertilitate. De Crăciun, fiecare fată care stă sub coronița de vâsc nu poate refuza sărutul. Planta poate însemna iubire, prietenie sau noroc.
Dacă fata rămâne nesărutată, va avea ghinion în dragoste în anul următor și nu căsătorește. Obiceiul mai spunea că de fiecare dată când un bărbat sărută o fată, trebuia să rupă și una dintre bobițele albe ale vâscului. După ce toate bobițele au fost rupte, nimeni nu trebuie să se mai sărute sub coronița de vâsc.
Pe aceeași temăChiar dacă semnificația inițială a fost uitată, obiceiul sărutului sub vâsc este încă păstrat în multe țări. Dacă un cuplu se sărută sub această plantă înseamnă că va avea o relație lungă și fericită. În Franța, acest obicei se practică în ziua de Anul Nou.