Ce alimente să alegem pentru mesele de post și cum să le combinăm. Recomandările făcute de tehnicianul nutriționist Carmen Brumă
Carmen Brumă este o sursă de inspirație și de ambiție când vine vorba de stilul său de viață. După ce a reușit să slăbească considerabil, nutriționistul a adoptat o alimentație echilibrată care să o ajute să se mențină. Iată ce recomandări sănătoase a făcut Carmen Brumă pentru mesele de post.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 30 Noiembrie 2022, 11:06 | Actualizat: Miercuri, 22 Februarie 2023, 11:03Dacă la 45 de ani, Carmen Brumă are o siluetă de invidiat, în adolescență, vedeta nu s-a bucurat de același privilegiu. Aceasta a mărturisit că s-a luptat cu mai multe episoade în care a tras de ea pentru a-și schimba stilul de viață. Însă, acum, se pare că tehnicianul nutriționist a reușit să ajungă la un echilibru și vrea să împartă și cu cei din jur ce a învățat pe tot parcursul perioadelor în care a avut un stil de viață haotic și în care a încercat nenumărate diete care mai mult au dat-o peste cap.
Pe aceeași temăCe alimente recomandă tehnicianul nutriționist Carmen Brumă pentru mesele de post
Carmen Brumă propune câteva meniuri care să vină în ajutor celor care țin post în perioada aceasta, dar și celor care vor să mănânce mai sănătos, cu atât mai mult cu cât nu avem voie să consumăm alimente de origine animală, precum carne, lapte, ouă.
Pe aceeași temăTehnicianul nutriționist, Carmen Brumă, a explicat că legumele ar trebui să fie principalul aliment de bază în această perioadă, potrivit româniatv.net. De asemenea, prezentatorea TV a enumerat și ce alimente ar trebui să evităm atunci când ținem post:
„Asociați proteinele de origine vegetală astfel încât să aveți tot spectrul de aminoacizi esențiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esențiali, combinați la aceeași masă legume și cereale cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuscus cu năut sau linte”, a precizat Carmen Brumă.
Iată care e lista de alimente recomandate pentru mesele de post întocmită de Carmen Brumă:
- În primul rând, legumele sunt alimentele de bază în alimentația de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principală.
Însă, Carmen Brumă a ținut să facă o precizare aici, deoarece termenul „legume” cuprinde trei categorii:
- Legume cu conținut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderație, adică trei-patru linguri (de produs finit) cu vârf la o masă și evitate la cină.
- Legume cu un conținut mediu de amidon 5-7% sau rădăcinoase (morcov, sfeclă, gulie, ceapă).
- Legume cu un conținut redus de amidon (sub 5%) adică verdețuri, conopidă, dovlecei, ardei gras, roșii.
- În al doilea rând, fructele, care trebuie consumate cu moderație, deoarece fac parte din categoria desert și se consumă mult mai rar decât legumele.
În ceea ce privește produsele de evitat sau chiar de exclus în post, Carmen Brumă include următoarele alimente:
- mezeluri de post.
- pate de post.
- șnițele, chiftele de post.
- covrigei, sticksuri, merdenele, prăjituri de post.
- cartofi prăjiți, chips-uri.
- maioneză, sosuri de post.
- supă (instant) la plic.
Pentru o mai bună absorbție a fierului din sursele vegetale ( care este fier non hemic și nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animală) (legume cu frunze verzi, fasole, linte), Carmen Brumă spune că este obligatoriu de adăugat în alimetație o sursă de vitamina C (lămâie, suc de lămâie, grepfruit).
Pe aceeași temă