Cu cât a ajuns să se vândă un kilogram de varză la tarabele din țară. Prețul i-a indignat pe mulți
Prețurile legumelor i-a luat prin surprindere pe români toamna aceasta. Iată cât costă varza și când se pune la murat potrivit tradiției!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 04 Octombrie 2024, 13:55 | Actualizat: Vineri, 04 Octombrie 2024, 14:51- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Gospodinele se pregătesc de iarnă din toate punctele de vedere, însă când vine vorba de bucătărie, acestea țin cont ca toate lucrurile să fie puse la punct la timp.
Spre exemplu, pentru că varza este una dintre cele mai importante legume din bucătăria tradițională a românilor, aceasta nu lipsește niciodată din proviziile făcute pentru anotimpul rece.
Deși multe persoane consideră că încă este devreme să prepari varza pentru la iarnă din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă, gospodinele adevărate știu că acum este timpul perfect pentru a selecta cele mai bune legume de la tarabe.
Pe aceeași temăCu toate că majoritatea persoanelor se așteptau ca prețurile să fie mai mari anul acesta, prețul legumelor i-a luat cu adevărat prin surprindere pe clienți.
Iată cât costă un singur kilogram de varză la începutul lunii octombrie în piețele din România!
Prețul unui kilogram de varză la tarabele din țară i-a indignat pe mulți
Varza este o legumă apreciată de mulți bucătari, atât pentru gustul savuros, cât și pentru că este extrem de rezistentă la temperaturi scăzute, fapt care facilitează o stocare ușoară pe timpul iernii.
Prețul pentru un kilogram de varză a crescut simțitor în utlimii ani, însă anul acesta prețul de la tarabe i-a indignat pe mulți cumpărători.
Mai exact, acesta se vinde cu nici mai mult, nici mai puțin de 6 lei.
Pe aceeași temă„Ca prețuri față de anul trecut au mai crescut. Un 10% din cauza creșterii materiilor prime” a declarat Irina Iacob - vânzător pentru Observator News.ro .
Potrivit tradiției populare, varza se pune la murat în data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, pentru a avea timp să se acrească până la sărbătorile de iarnă, atunci când majoritatea gospodinelor o includ în preparate, dar cu toate acestea unele dintre acestea aleg să o pună la murat chiar și mai târziu, mai ales atunci când temperaturile depășesc media normală.
Dieteticienii spun că nu există o problemă cu privire la metoda de conservare, mai ales că varza este extrem de benefică pentru sănătatea organismului uman.
„Indiferent de metoda de conservare consumul de murături poate face parte dintr-o dieta echilibrata cu rol important pentru aparatul digestiv. Dacă este să consumăm zeama de la murăturile în saramură putem combate o crampă musculară sau putem să ne rehidratăm uşor după un efort fizic prelungit” a precizat Daniela Bălănucă - dietetician pentru sursa citată anterior.
Pe aceeași temăNici prețurile altor legume de sezon nu au fost mai prejos.
Spre exemplu, gogoșarii se vând cu prețul de 10 lei pentru un singur kilogram, iar castraveții cu nici mai mult, nici mai puțin de 12 lei pe kilogram.
Pentru cei care vor să cumpere legumele gata preparate există și opțiunea de a cumpăra din piețe murăturile la borcan. Spre exemplu, un borcan de 800 de grame ajunge la prețul de 25 de lei.