Cu cât se vinde 1 kg de nucă înainte de Sfinții Mucenici. Cât au ajuns să plătească gospodinele
Pe 9 martie, an de an, românii îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici. Tradițiile și obiceiurile care țin de această celebrare datează din timpuri străvechi.
Publicat: Joi, 07 Martie 2024, 16:55 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:33Înainte de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici, gospodinele fac tot posibilul pentru a pregăti bucatele tradiționale, și anume mucenicii moldovenești și/sau mucenicii muntenești fierți.
Pe aceeași temăCu cât se vinde 1 kg de nucă înainte de Sfinții Mucenici. Cât au ajuns să plătească gospodinele
Pregătirile au început deja în bucătăriile gospodinelor, care doresc să pună pe masă unul dintre cele mai populare preparate tradiționale.
Pe aceeași temăFie că aleg să coacă mucenici moldovenești, fie că o să prepare mucenicii muntenești fierți sau poate ambele variante, gospodinele au nevoie de nucă, foarte multă nucă. Aceasta reprezintă un ingredient important în prepararea mucenicilor, care dă un gust.
Pe aceeași temăÎn 2024, 1 kilogram de miez de nucă a ajuns să coste între 33 și 60 de lei. Potrivit unei surse, în Piața Obor din capitală, kilogramul de miez de nucă a ajuns să coste 35 de lei, în timp ce în Piața Gemeni costă 60 de lei.
Pe aceeași temăÎn ciuda costurilor ridicate, românii care doresc să prepare mucenici în propria casă sunt nevoiți să achiziționeze din comerț miezul de nucă necesar. În unele cazuri, aceștia aleg să cumpere mai puțin, dar să se bucure totuși de unul dintre gusturile copilăriei.
Pe aceeași temăChiar dacă este un obicei care datează din timpuri străvechi, rețeta de mucenici nu a suferit modificări majore, încă respectându-se o formulă destul de simplă atât pentru mucenicii moldovenești, cât și pentu cei muntenești fierți. Gospodinele din ziua de astăzi mai adaugă după gust diverse mirodenii, precum coaja de lămâie sau de portocale și bățul de vanilie.
Potrivit obiceiului, mucenicii sunt preparați cu scopul de a fi împărțit nevoiașilor, după ce au fost sfințiți de către preoți. În ziua de 9 martie, românii îi prăznuiesc pe cei 40 de Mucenici, și anume: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
Pe aceeași temăÎn concepția populară, această sărbătoare deschide anul agricol. Potrivit tradiției populare, pe 9 martie se încheie zilele babelor, începând cele ale moșilor. Tot în această zi se practică ritualuri de alungare a gerului și de chemare a primăverii.