Antena Căutare

Rețeta celor mai delicioși mucenici moldovenești a la Laura Laurențiu. Cum să iasă fragezi și pufoși

Mucenicii sunt unul dintre preparatele tradiționale îndrăgite de români. Deși se găsesc în comerț, mulți români sunt dornici să încerce rețetele preferate acasă, în propriul confort.

Galerie
Mucenicii sunt unele dintre preparatele tradiționale preferate de români | Youtube

În a doua săptămână din luna martie, românii îi prăznuiesc pe cei 40 de Mucenici. Astfel că, cumpără sau prepară mucenici atât pentru întreaga familie, cât și pentru a duce la biserică spre a fi sfințiți de preoți și împărțiți ulterior nevoiașilor pe data de 9 martie.

Cei mai delicioși mucenici. Alege după poftă între rețeta de mucenici moldovenești și cea de mucenici muntenești

Sunt câteva rețete simple cu ajutorul cărora oricine poate pune pe masă cei mai delicioși mucenici, fie la cuptor, fie în zeamă.

Mucenicii la cuptor se numesc mucenici moldovenești. Aceștia se prepară dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Când trebuie, de fapt, să facem și să mâncăm mucenici. Ce este consemnat în calendarul creștin-ortodox

Laura Laurențiu prezintă pe blogul ei o rețetă ușor de urmărit, care garantează la final o compoziție delicioasă. Laura, deși nu este ortodoxă, menționează faptul că mucenicii ar trebui să fie de post, deoarece sărbătoarea Mucenicilor pică, de obicei, în postul Paștelui.

Însă, în acest an Paștele pică pe 5 mai, astfel că postul Paștelui începe la 18 martie. Tocmai de aceea, românii se pot delecta cu o compoziție ”îmbunătățită”.

Rețetă de mucenici moldovenești

Laura Laurențiu propune o rețetă de mucenici moldovenești fini, care pot fi savurați atât de cei mari, cât și de cei mai mici din familie.

Ingredinete pentru mucenici moldovenești din aluat de cozonac

- 500 de grame de făină cu conținut ridicat de proteină (minium 11%)

- 250 ml. de lapte

- 1 ou întreg (mărime medie)

- 2 gălbenușuri

- 100 de grame de zahăr pudră

- 70 de grame de unt cu 80% grăsime, topit

- 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă

- 1 linguriță rasă de sare

- 1 plic de zahăr vanilat

- coaja intens colorată de la suprafața unei lămâi sau portocale

- 50-60 de ml. de miere de albine (sau sirop de 60 de grame de zahăr + 2-3 linguri de apă, aromatizat cu vanilie sau scorțișoară sau lămâie)

- 50-60 de grame de nucă măcinată

- 1 ou mic, pentru finisat înainte de coacere
câteva picături de ulei pentru uns planul de lucru și castronul

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mod de preparare mucenici moldovenești

Primul pas este activarea drojdiei: se pune drojdia într-un castronel, se adaugă o linguriță de zahăr și o lingură de făină. Se amestecă, iar peste se adaugă 3-4 lingurițe de lapte călduț. Se omogenizează compoziția, după care se așteaptă 5, maximum 10 minute, până se face spumă la suprafață.

Până se activează drojdia, se pune un ou întreg într-un castron, peste care se adaugă gălbenuțurile, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de citrice și se amestecă bine. După care, treptat, se adaugă laptele călduț și se amestecă până se omogenizează compoziția.

După ce se activează drojdia, se pune făina în castronul potrivit pentru a frământa întreaga compoziție. În mijlocul făinii se adaugă drojdia activată. După care se adaugă amestecul de ingrediente lichide și se poate începe frământarea.

După ce s-a obținut o cocă, se adaugă zahărul pudră lingură cu lingură, după care se continuă frământarea. Când are o compoziție aproape de aluatul final, se adaugă treptat untul topit (dar nu fierbinte).

Citește și: Jamila a primit verdictul în cazul războiului (la tavă). Ce au decis magistrații în procesul intentat Laurei Laurențiu

Laura Laurențiu recomandă ca frământarea manuală să dureze 20-25 de minute. La final, trebuie să se obțină un aluat moale, dar neted și nelipicios. Acest aluat se transferă într-un castron curat, care a fost uns cu o picătură de ulei.

Trebuie așteptat ca aluatul să crească până când își dublează volumul, ceea ce ar putea însemna minimum o oră de așteptare.

După care se răstoarnă pe masa de lucru, care a fost unsă în prealabil cu ulei. Aluatul trebuie apăsat cu palmele, pentru a fi eliminat aerul, după care este împărțit în 20 de bucăți egale, cu un gramaj de aproximativ 50 de grame fiecare.

În timp ce se modelează o bucată, celelalte pot fi acoperite cu un prosop de bucătărie, pentru a se menține proaspete.

Bucata de aluat se modelează sub formă de șnur, care este îndoit pe jumătate și împletit, astfel încât să se formeze un 8.

Pe măsură ce mucenicii sunt modelați, aceștia trebuie așezați într-o tavă peste care s-a așezat hârtie de copt. După ce sunt așezați toți în tavă, sunt acoperiți cu prosoape de bucătărie și lăsați să crească aproximativ 25 de minute.

Citește și: Reacția Laurei Laurențiu la lacrimile Jamilei. Ce a spus câștigătoarea procesului eclerului la tavă despre mesajul rivalei sale

Între timp, se poate pregăti cuptorul la o temperatură de 180 de grade, static, de sus și de jos. Către finalul celor 25 de minute, se bate oul pentru finisare. După ce sunt unși cu ou, intră la cuptor timp de 20 de minute.

Imediat după ce sunt scoși de la cuptor, mucenicii sunt unși cu miere ușor încălzită. Astfel devin lucioși și dulci. În loc de miere se poate folosi un sirop din zahăr. Ultimul pas este acela de a presăra nuci mărunțite în funcție de preferințe.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x