Cum să faci vopsea de ouă acasă. Metodele naturale sunt mereu în trend
Deși există mulți coloranți alimentari pe piață, gospodinele nu uită cât de important este să vopsească ouă și prin metode naturale și chiar tradiționale. Iată cum poți și tu să vopsești ouăle de Paște într-un mod sănătos.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Martie 2024, 13:22 | Actualizat: Joi, 14 Martie 2024, 14:35- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pregătirile pentru masa de Paște încep să le îngrijoreze pe gospodine chiar dacă mai sunt aproximativ 7 săptămâni până la marea sărbatoare ortodoxă.
Fie că este vorba despre mâncare, despre ornamente sau despre cadourile de Paște, ușor, ușor, forfota din magazine se poate observa cu ochiul liber mai ales că acum se găsesc deja elemente specifice perioadei pascale în aproape toate supermarketurile.
Pe aceeași temăDeși există sute de ornamente și tipuri de vopsea pentru ouă, nu putem contesta faptul că gospodinele au plăcerea de a contribui cu o notă personală în privința decorului casei și mâncării specifice.
Astfel, de cele mai multe ori, ornamentele handmade și vopseaua de ouă sunt făcute acasă prin metode proprii și naturale.
Iată cum poți prepara și tu vopsea de ouă acasă din ingrediente naturale.
Rețeta naturală pentru vopsea de ouă
Dacă îți dorești să eviți coloranții alimentari, dar totuși vrei să ai parte de o masă frumoasă și bogată, plină de culoare, trebuie să știi că există câteva metode prin care poți obține ouă colorate prin metode naturale și deloc dăunătoare.
Pigmenții naturali care se obțin din plante, legume și chiar fructe sunt foarte siguri și nu afectează sub nici o formă starea ouălor, potrivit unei publicații.
Există o serie de ingrediente care te pot ajuta să colorezi ouălele exact așa cum îți dorești, iar printre acestea regăsim: turmeric, sfeclă roșie, afine, ceapă roșie, și chiar varză roșie.
Ouă colorate cu turmeric
Turmericul este o plantă ale căror rădăcini se folosesc pentru a produce o pudră de culoare portocalie intensă. Pudra respectivă reprezintă un condiment valoros în bucătăria din întreaga lume, mai ales ținându-se cont de faptul că este un compus cu proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii.
Pentru a obține ouă galbene și frumoase, acestea se pun într-o oală cu o lingură de turmeric și cu o lingură de oțet, dar și apă cât să le acopere. Este important să alegi numărul de ouă în funcție de cât de intensă îți dorești să fie culoarea. Ouăle se fierb la foc mic timp de 10 sau 15 minute în funcție de preferințe și se lasă în oală până când totul se răcește complet. În cazul în care îți dorești ca galbenul să fie și mai interns, poți lăsa ouăle la frigider peste noapte în lichidul respectiv.
Ouă colorate cu sfeclă roșie
Pentru a obține ouă roz, se răzuiește sfecla în cantități egale cu apa. De exemplu, la o cană de sfeclă se adaugă o cană de apă. Acestea de adaugă într-o oală cu capac și se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ 20 de minute în funcție de preferințe. După ce se răcește se scoate sfecla din apă, iar în lichidul rămas se adaugă oțet și ouălele. Acestea pot sta la fiert timp de 10- 15 minute și apoi se lasă la răcit.
Ouă colorate cu afine
Pentru o culoare de levănțică, se amestecă 4 căni de apă cu 4 cani de afine congelate într-un bol. Amestecul se lasă la temperatura camerei pentru câteva minute și apoi se strecoară lichidul cu o sită. Este important ca înainte de a adăuga ouăle, acestea să fie deja fierte pentru că nu se recomandă fierberea, ci doar păstrarea lor în lichidul obținut peste noapte la frigider.
Ouă colorate cu ceapă roșie
Cazul este identic cu cel al afinelor, doar că acestea sunt înlocuite de coji de ceapă roșie, iar ouălele ies cărămizii.
Ouă colorate cu varză roșie
Pentru o culoare albăstruie se amestecă o varză roșie mică tăiată bucățele cu multă apă și se lasă la fiert timp de 20 - 30 de minute. După ce s-a răcit totul, varza se îndepărtează și se adaugă o lingură de oțet alături de ouă. Timp de 10 - 15 min se fierbe totul la foc mic și apoi se lasă să se răcească din nou.
Pe aceeași temăPe lângă aceste metode există și multe altele care se bazează doar pe ingrediente naturale, iar tu te poți bucura astfel de evitarea unor substanțe periculoase.