De ce să nu dezgheți niciodată carnea la temperatura camerei. Cu toții facem așa, dar nu știm la ce risc ne expunem
Acest obicei îl regăsim la multe gospodine, fără ca măcar să își dea seama că fac ceva rău. Află din rândurile de mai jos de ce poate reprezenta un mare pericol pentru sănătate să consumi o carne decongelată la temperatura camerei!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 12 Iulie 2023, 12:51 | Actualizat: Miercuri, 12 Iulie 2023, 13:46Dezghețarea cărnii este un pas important în prepararea unui fel de mâncare, existând numeroase metode prin care poți să faci acest lucru.
În timp ce unele dintre ele sunt mai rapide, altele sunt considerate extrem de toxice pentru organism. Iată de ce specialiștii dezmint obiceiul de a dezgheța carnea la temperatura camerei, cu toate că e des întâlnit!
Pe aceeași temăCare e motivul pentru care nu e bine să dezgheți carnea la temperatura camerei
Deși sunt unele persoane care aleg să dezghețe carnea la temperatura camerei, lăsând-o acolo și câte o jumătate de zi, ei bine acest truc din bucătărie nu este tocmai corect, specialiștii explicând și de ce.
Pentru început, se pare că prin dezghețarea cărnii la temperatura camerei oferim condițiile optime pentru dezvoltarea de bacterii, potrivit Fanatik. Faptul că bucata de carne prezintă un mediu bogat în nutrienți, iar în casă este cald, ar permite bacteriilor să se înmulțească rapid.
Astfel, alimentul pe care îl dezgheți este supus riscului de a fi contaminat cu Listeria, E.coli și, în cel mai rău caz, Salmonella, potrivit sursei citate mai sus.
La ce riscuri te poți expune pe tine și pe familia ta. Care ar fi, de fapt, cea mai bună metodă de a dezgheța carnea
În acest fel, carnea poate deveni extrem de periculoasă în momentul în care va fi consumată, ajungându-se chiar la intoxicații alimentare.
În plus, prin dezghețarea la temperatura camerei, carnea își poate pierde din calitate. Având în vedere procesul lent la care este supusă, structura țesuturilor poate fi afectată, potrivit sursei citate mai sus.
Prin urmare, atât aroma, cât și textura cărnii nu vor mai fi la fel. Iar, în anumite situații, o expunere prelungită la temperatura camerei poate duce până la alterarea completă a gustului.
În schimb, specialiștii recomandă dezghețarea cărnii la frigider. Deși poate dura mai mult, acest proces este mult mai sigur, căci nu contribuie la contaminarea alimentului.
O altă metodă recomandată pentru dezghețarea cărnii ar fi cuptorul cu microunde. Acest electrocasnic are o funcție specială de decongelare la care poți apela fără griji.