Desert delicios: Reteta de Tort Marquise
Tortul Marquise este extrem de fin si de aromat.
Publicat: Marti, 21 Februarie 2012, 00:00 | Actualizat: Luni, 01 Februarie 2021, 21:14- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ingrediente pentru reteta de Tort Marquise:
- 300g de ciocolata obisnuita;
- 4 oua, albusurile separate de galbenusuri;
- 150ml de smantana pentru frisca.
BLATUL DE CIOCOLATA
- 50g de unt;
- 100g de ciocolata obisnuita, tocata;
- 2 oua;
- 125g de zahar fin;
- 50g de faina normala;
- ½ lingurite praf de copt;
- 15g pudra de cacao;
- 3 linguri de coniac sau lichior de cirese;
- 250g de cirese in lichior (cantitate de fructe scurse), taiate jumatati.
Mod de preparare pentru reteta de Tort Marquise:
1. Se incinge cuptorul la 180° C/gaz 4. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma rotunda de tort, cu diametrul de 22cm si fund detasabil. Se topesc laolalta untul si ciocolata intr-un castron asezat deasupra unei craticioare cu apa care fierbe. Se raceste la temperatura camerei.
2. Se bat ouale si zaharul, pana ce compozitia este deschisa la culoare si s-a ingrosat. Se incorporeaza amestecul de ciocolata in cel de oua, apoi se cern deasupra faina, praful de copt si cacaua si se amesteca. Se toarna compozitia in forma si se coace 15-20 de minute sau pana ce suprafata a crapat, dar miezul este inca moale. Se raceste complet in forma, apoi se scoate si se indeparteaza hartia de copt. Se tapeteaza forma din nou, cu folie alimentara, se rastoarna blatul inapoi in forma si se preseaza cu degetele. Se inteapa pe toata suprafata cu un betisor de ornat cocteiluri (sau cu o scobitoare), apoi se toarna lichiorul cu lingura. Se adauga un strat de jumatati de cirese, cu partea taiata in jos.
3. Pentru spuma, se topeste ciocolata in cuptorul cu microunde sau intr-un castron asezat deasupra unei craticioare cu apa clocotita, apoi se raceste. Se bat galbenusurile. Se bate smantana pana devine frisca si se adauga galbenusurilor, apoi se amesteca usor in ciocolata topita si racita. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza in amestecul de ciocolata.
4. Se intinde compozitia peste blatul de ciocolata si cirese, se niveleaza, apoi se pune in frigider si se lasa la racit 4 ore.
Pofta buna!
FOTO: goodfood.ro