Desert: Reteta Prajitura cu fructe si nuci
Iata o prajitura sofisticata pe care o poti pregati la o masa festiva. Nucile si fructele ii dau o aroma deosebita!
Publicat: Vineri, 23 Martie 2012, 00:00 | Actualizat: Miercuri, 27 Ianuarie 2021, 22:08Ingrediente pentru reteta Prajitura cu fructe si nuci:
- 1kg mix de fructe uscate si confiate (stafide, coaja de portocala, merisoare, cirese glasate, caise uscate, curmale, smochide, ananas deshidratat);
- 150ml de Sherry, vinars, rom sau ceai negru, plus extra pentru insiropare;
- coaja rasa si sucul de la 2 portocale, 2 lamai sau 4 clementine;
- 250g de unt moale, plus extra pentru uns forma;
- 250 de zahar brun;
- 2 lingurite extract de vanilie;
- 4 oua;
- 200g de faina;
- 2 lingurite amestec de condiment pentru prajituri (scortisoara, cuisoare, ghimbir);
- 100g de migdale intregi sau fulgi de migdale, alune de padure tocate, nuci (optional).
Mod de preparare pentru reteta Prajitura cu fructe si nuci:
1. Se pun fructele uscate intr-un bol, impreuna cu alcoolul sau ceaiul, coaja sI sucul de citrice. Se amesteca bine, se acopera si se lasa peste noapte.
2. Se incinge cuptorul la 160° C/gaz 3. Se unge cu unt o forma rotunda cu diametrul de 20cm sau una patrata cu latura de 18cm, apoi se tapeteaza cu un strat dublu de hartie de copt (trebuie sa depaseasca cu 2,5 cm marginea formei). Se imbraca exteriorul formei in cateva hartii de ziar, care se capseaza sau se leaga cu sfoara.
3. Se bat untul, zaharul si vanilia pana se obtine un amestec cremos, apoi se incorporeaza ouale, unul cate unul. Se adauga faina, condimentele, fructele hidratate, lichidul ramas in bol sI migdalele. Se amesteca, apoi se toarna in forma. Cu dosul unei linguri se face o depresiune in centrul compozitiei, apoi se da la cuptor pentru o ora si jumatate.
4. Se reduce temperatura la 140° C/gaz 1, se acopera prajitura cu un strat dublu de folie de aluminiu sau de hartie de copt sI se lasa la cuptor inca 45 de minute - o ora, pana cand o scobitoare infipta in mijloc iese curata. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se impacheteaza in hartie de copt sau cerata. Rezista intr-o cutie inchisa ermetic chiar si 6 luni. Inainte de a o face cadou, inteap-o cu o scobitoare de cateva ori si toarna deasupra alcool sau ceai. (Poti pune in acelasi pachet o sticluta din alcoolul folosit, pentru ca persoana sa-si insiropeze prajitura dupa preferinte).
Pofta buna!
FOTO: goodfood.ro