Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață
Mămăliga este unul dintre produsele tradiționale ale românilor, însă puțini știu cum să o prepare corect. Iată o rețetă simplă și delicioasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 14 Octombrie 2024, 13:08 | Actualizat: Luni, 14 Octombrie 2024, 13:10Românii au un loc special în suflet, dar și în stomac, pentru mămăligă. Fie că o preferă mai cremoasă, fie tare sau poate friptă, puțini sunt cei cărora nu le place acest preparat tradițional.
Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață
Deși pare simplu de pregătit, nu este tocmai o treabă ușoară. Ba în trecut, în unele zone, se mai spunea că dacă știi să faci mămăligă, ești „bună de măritat”.
În zilele noastre, mămăliga se regăsește din ce în ce mai rar în meniul cotidian. Cu toate acestea, este printre preferatele copiilor, care o devorează cu brânză și smântână, și nu lipsește nici de la nunțile fastuoase.
Pe aceeași temăGustul din copilărie este greu de egalat, însă poți prepara la tine acasă o mămăligă tradițională rapid și cu succes, potrivit unei surse. În maximum 15 minute este gata.
Mămăliga tare, de tăiat cu ața, este numai bună pentru diferite mâncăruri. În timp ce mămăliga moale este perfectă pentru savurat cu brânză și smântână.
Tradițional, mămăliga se prepară în tuci, însă se poate utiliza și o cratiță, mai ales pentru plita cu inducție.
Ingrediente
- 1 litru de apă (sau de supă de carne sau legume)
- 340-370 de grame de mălai
- 2 lingurițe de sare (cu vârf)
- 30-40 de grame de unt sau 2 linguri de ulei de măsline (opțional).
Pentru o mămăligă tare, la un litru de apă, se adaugă 370 de grame de mălai. Iar pentru o mămăligă moale, se adaugă, la un litru de apa, 340 de grame de mălai.
Pe aceeași temăUstensile
- 1 tel
- 1 lingură de lemn sau făcăleț
- 1 linguriță pentru sare
- 1 ceaun pentru mămăligă, cratiță de inox sau tuci.
Mod de preparare
Dacă pe vremuri, la țară, se folosea un mălai obținut din porumbul măcinat la miară, iar mămăliga fierbea cel puțin o oră, cu mălaiul grișat de astăzi, pe care îl găsim în toate magazinele, timpul de fierbere scade considerabil.
Prima dată se pune apa la fiert și se adaugă sarea. Se pune deasupra o lingurță de mălai, pentru a observa mai ușor când fierbe apa. După care se așteaptă să dea apa în clocot.
După ce dă apa în clocot, se dă focul la mic și se adaugă mălaiul ușor, în timp ce cu telul se amestecă continuu în oală, pentru a nu se forma cocoloașe. După care se adaugă și untul, continuând să se amestece cu telul. După care se lasă să se dea în clocot.
Pe aceeași temăDupă câteva minute, cu o lingură de lemn, se verifică dacă a început să se întărească. Dacă da, atunci se amestecă totul cu lingura de lemn. După 10 minute de fierbere, este bine legată.
Se mai amestecă o dată până jos, după care, cu o lingură normală înmuiată în apă, se curăță amestecul rămas pe lingura de lemn și se aducă mămăliga de pe margini pentru a-i da forma specifică.
Când iese abur din părți este gata de răsturnat.
Mămăliguța pripită este gata în 10-15 minute.
În recipientul în care s-a făcut mămăliga, se poate adăuga lapte pentru a fi fiert și savurat ca în copilărie.
Aceasta este o rețetă rapidă de mămăligă pe care oricine o poate pune în practică pentru un prânz sau o cină delicioasă.