Rețetă de sirop de dovleac. Cum să faci acasă pumpkin spice latte, celebra cafea ideală pentru o zi de toamnă
Pumpkin spice latte este o băutură la mare căutare pe timp de toamnă. Băutura caldă, aroma de dovleac și cea de scorțișoară încântă simțurile degustătorilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 18 Octombrie 2024, 15:04 | Actualizat: Vineri, 18 Octombrie 2024, 15:30Toamna e un prilej pentru consumul de fructe și legume de sezon. Dovleacul se numără printre vedetele toamnei, iar cafeaua cu dovleac este așteptată și servită cu drag de cei care apreciază aroma de dovleac. Cei care își doresc să își prepare acasă această băutură trebuie să înceapă cu pregătirea siropului sau piureului de dovleac.
Cum se face siropul de dovleac
Pentru pregătirea siropului de dovleac e nevoie de dovleac ras, apă, scorțișoară, zahăr și vanilie, potrivit dmncr.ro.
Ingrediente sirop de dovleac
Iată ingredientele pentru siropul de dovleac.
- o cană de dovleac ras
- o cană de apă
- o lingură de scorțișoară
- 3 sferturi de cană de zahar
- o lingurița de extract de vanilie/esenta de vanilie
Mod de preparare sirop de dovleac
- Se taie dovleacul bucăți și se dă prin razatoarea mare.
- Se pune dovleacul ras într-o rtigaie încinsă și se amestecă constant
- Dupa 2-3 minute se adaugă apa, scorțișoara, vanilia și zaharul
- Se lasă la fiert până când compoziția se coagulează și aharul este complet caramelizat.
- Amestecul rezultat se omogenizeaza într-un blender la viteza maximă, pentru o textură fină.
- Se toarnă într-un borcan și se păstrează la frigider
Rețetă Pumpkin Spice Latte. Cum prepari băutura toamnei la tine acasă
Pentru o cafea pumpkin spice latte e nevoie de următoarele ingrediente, potrivit bucataras.ro..
- 240 ml lapte
- 60 ml cafea espresso sau cafea tare
- 2-3 linguri sirop de dovleac
- 1-2 linguri zahar (sau miere, dupa gust)
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- 1/4 lingurita ghimbir macinat
- 1/4 lingurita vanilie
- Frisca (optional)
- Scortisoara sau alte condimente pentru decor
Care sunt proprietățile dovleacului
Dovleacul reprezintă o sursă bogată de vitamine și are un aport caloric redus.
Această legumă vedetă a toamnei se poate transforma rapid intr-un desert savuros sau chiar intr-un preparat sărat care îi poate cuceri și pe cei mai pretențioși în ale alimentației.
Nu doar leguma se consumă în cazul dovleacului, ci și semințele sau uleiul. Semințele conțin o cantitate ridicată de magneziu, mangan și fosfor, ce cresc imunitatea ficatului și au un important rol antiparazitar. Un consum regulat de semințe de dovleac, în stare crudă, ține departe viermii intestinali.
Printre vitaminele și mineralele care se găsesc în dovleac, o mare importanță o are betacarotenul sau provitamina A, substanța care dă culoarea dovleacului.
Se știe deja că betacarotenul are importante proprietati antiinflamatoare si antioxidante, protejază splina și ficatul.
Dovleacul este bogat în proteine și fibre și este o excelentă sursă de acizi grași esențiali, Omega 3 și Omega 6.