Rețeta pentru o mâncare de gutui spectaculoasă. Cum să o prepari simplu și rapid
Mâncarea de gutui este vedeta sezonului în bucătăria românească! Iată cum să o pregătești pentru un gust autentic!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 15 Octombrie 2024, 17:32 | Actualizat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 12:39Mâncarea de gutui este o rețetă care se regăsește în bucătăria românească de foarte mulți ani, mai ales în sezonul de toamnă.
Combinația delicioasă de arome dulce-acrișoare este o adevărată senzație pe cerul gurii, mai ales că dulceața și parfumul natural al gutuilor își fac simțită prezența la fiecare înghițitură.
Mâncare de gutui poate fi servită atât simplă, fiind considerată de mulți un deliciu ca atare, cât și ca garnitură pentru fripturi sau alte preparare din carne.
Pe aceeași temăIată cum să prepari o mâncare de gutui chiar la tine acasă!
Reteța pentru o mâncare de gutui spectaculoasă
Rețeta de mâncare de gutui este foarte apreciată la noi în țară datorită gustului dulceag și texturii aparte care a cucerit papilele gustative ale multor pretențioși.
Iată de ce ai nevoie pentru a da lovitura în bucătărie!
Ingrediente
- 5 gutui
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri de amidon alimentar
- 50 ml de ulei
- un baton de scorţişoară
- 1/2 litru de apă
- un praf de sare
Mod de preparare
Primul pas este de a spala gutuile bine, până când puful se înlătură complet. Dacă doriți să preveniți oxidarea, puteți stropi feliile de gutui cu puțină zeamă de lămâie.
Următorul pas este de a curăţă fructele de sâmburi și de a se tăia felii de aproximativ un centimetru grosime.
După ce gutuile au fost tăiate, zahărul se caramelizează uşor la foc mic, iar când acesta capătă o culoare aurie se adaugă fructele, batonul de scorţişoară şi apa treptat. Se amestecă constant pentru a obține un sirop de caramel și se lasă să fiarbă până dă în clocot de câteva ori, preț de câteva minute, iar apoi se ia cratiţa de pe foc.
Într-un alt vas se încălzeşte uleiul și apoi se adaugă amidonul, amestecându-se pentru a nu se lipi. După un minut se pune peste el compoziţia cu gutuile, se adaugă praful de sare şi se lasă la fiert preț de aproxiamtiv 10 minute. Este important ca gutuile să se înmoaie suficient de bine.
Potrivit unica, pentru ca mâncarea de gutui să iasă exact așa cum ți-o dorești se poate adăuga sau reduce atât cantitatea de zahăr, cât și cantitatea de apă. Opțional, dacă dumneavoastră considerați că mâncarea se îngroașă prea tare, se mai poate adăuga apa în timpul procesului de fierbere.
Pe aceeași temăGutuile sunt extrem de apreciate pentru conținutul lor ridicat de fibre, vitamine și antioxidanți. Românii le consumă nu doar pentru gustul lor specific, ci și pentru beneficiile pe care le au asupra sănătății.
Gutuile sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A și vitamine din complexul B (B1, B2, B6)și sunt bogate în minerale importante precum: potasiu, magneziu, cupru și fier.
Fibrele dietetice ajută la menținerea unei digestii sănătoase, prin prevenirea constipației și contribuția la reglarea tranzitului intestinal.