Sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii
Ne place să mâncăm la restaurant dar cel mai des suntem nevoiți să gătim acasă și pentru că suntem presați de timp, sau chiar din neștiință, facem unele greșeli în prepararea acesteia, de aceea ne prind foarte bine câteva sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 28 Septembrie 2020, 13:41 | Actualizat: Luni, 28 Septembrie 2020, 14:53Chef Dexter, bucătar chef într-un restaurant din capitală, food stylist și consultant-entepreneur în industria Horeca, intervievat în cadrul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani, ne-a prezentat câteva sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii.
Pentru lecția de astăzi Chef dexter a ales ca și tip de carne pentru friptură nmușchiul de vită.
Ce trucuri folosim pentru reușita fripturii din mușchi de vită?
- Presupunând că avem o bucată de mușchi de vită congelat, primul sfat este să ținem carnea cel puțin 30 de minute la temperatura camerei, înainte de a o porționa și a începe pregătirea acesteia.
- Al doilea sfat este acela de a sigila carnea pe grătar, pe toate părțile, așa încât toate sucurile să rămână în interiorul cărnii, iar aceasta să nu se deshidrateze în timpul tratamentului termic, ci dimpotrivă, să rămână fragedă și suculentă.
- Al treilea truc este ca după ce mușchiul de vită a fost preparat, să-l lăsăm la odihnit 3 minute pe o suprafață de lemn, pentru că friptura își va lăsa toate sucurile, apoi le va absorbi, devenid fragedă și suculentă. Tot în acest moment este recomandat să asezonăm friptura din mușchi de vită cu sare și nu înainte, pentru că altfel vom obține o friptură tare.
- Există un mic truc pentru reușita unei fripturi de vită perfecte, acela de a avea un termometru de bucătărie cu care să măsurăm temperatura la interiorul acesteia, care ar trebui să fie între 55-57 grade.
Cum ar trebui să servim friptura din mușchi de vită?
Ca și servire, pentru marea majoritate a tipurilor de carne, este important să avem și un sos lângă friptură.
În general, ca și garnitură se prepară diverse piureuri de legume, sau orez, însă, pentru a-i surprinde pe cei dragi cu ceva inedit, putem să ne folosim de anumite fructe de sezon. Chef dex, de exemplu, a pregătit niște caise caramelizate în unt, iar clasicul orez l-a înlocuit cu mei. Meiul fiind singura cereală fără gluten, dar și cu gust mai deosebit.
La final, platingul este cel care îi atrage în mod deosebit pe cei dragi, așa că este indicat ca, pe lângă aranjarea ireproșabilă în farfurii, să avem și ceva elemente de decor: microgreens, flori comestibile, etc.
În speranța că v-au fost utile aceste sfaturi pentru o friptură reușită și idei de servire a fripturii, vă dorim spor la gătit și poftă bună la savurat!
Pentru a nu pierde sfaturi importante de la Chef Dexter, accesați videoclipul de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu răzvan și Dani: