Zahăr vanilat sau vanilinat? Care este diferența dintre ele și pe care ar trebui să-l consumi
Cu siguranță ai observat faptul că există în comerț atât zahăr vanilat, cât și zahăr vanilinat. Care este diferența dintre cele două și care este mai bun?
Publicat: Vineri, 02 Iulie 2021, 10:01 | Actualizat: Luni, 16 August 2021, 10:55- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Zahăr vanilat sau zahăr vanilinat? Dacă ai mers la cumpărături pentru a pregăti o rețetă de prăjituri sau de budincă dulce, atunci cu siguranță ai observat la raion faptul că există ambele variante de produs. Totuși, care este diferența între ele și care este mai indicat, din punct de vedere al sănătății?
Care este diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat
Aproape că nu există rețetă de prăjituri fără să se regăsească pe necesarul de ingrediente și zahărul. Pentru un plus de savoare se recomandă folosirea zahărului vanilat sau vanilinat, dar puțini sunt însă cei care știu prin ce se deosebesc cele dpuă produse alimentare.
Pe aceeași temăExtractul de vanilie se obține din păstăile făcute de o specie de orhidee cu miros îmbietor. Vanilia, ca și restul orhideelor, este o plantă cățărătoare, originară din Mexic și America Centrală. Planta poate ajunge chiar și la zece metri înălțime, iar în păstăile lungi de 15-20 de centimetric se află extractul de vanilie, al cărui component principal este vanilina, un compus organic cu funcțiuni mixte, „vinovatul” pentru aroma intensă.
Specialiștii recomandă să folosim un anumit tip de zahăr
Totuși, puțini sunt cei care știu că există și vanilină sintetică, un produs ce este mult mai utilizat decât extractul natural de vanilie. Mai ieftin și mai ușor de obținut din punct de vedere al procesului de producție, vanilina este astăzi una dintre aromele folosite în alimente, băuturi, produse farmaceutice și cosmetic și nu numai.
Ce ar trebui să folosești dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat
Cum se obține zahărul vanilat? Păstăile (tijele) de vanilie sunt desfăcute cu ajutorul unui cuțit și semințele din interior se culeg cu grijă și se adăugă în preparatul dorit. Acest conținut, dacă este amestecat cu zahăr, va da naștere unui zahăr vanilat, parfumat și extrem de aromat.â
Extractul natural de vanilie este exttrem de sănătos, fiindcă are cantități semnificative din complexul vitaminelor B (B3, B5, B1, B2, B6), cu rol în sintetizarea enzimelor și buna funcționare a sistemului nervos și metabolic. În plus, prin faptul că au magneziu, calciu, mangan și zinc, acestea contribuie la protecția inimii, fiind un bun adjuvant în bolile cardiace.
Vanilina, în schimb, fiind un produs sintetic, nu doar că nu are astfel de beneficia, dar este și extrem de nocivă pentru sănătate.
Totuși, nutriționiștii și specialiștii în sănătate recomandă să consumăm zahăr în cantități cât mai mici.