Alcoolul îți afectează somnul mai mult decât crezi. Iată de ce te trezești noaptea după ce ai băut
Alcoolul are posibilitatea de a perturba semnificativ ciclurile normale de somn și poate duce atât la insomnii, cât și la trezirile frecvente în timpul nopții.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 17 Martie 2024, 15:14 | Actualizat: Duminica, 17 Martie 2024, 16:23Consumul excesiv de alcool poate afecta somnul prin mai multe moduri la care nici măcar nu te aștepți. Alcoolul nu doar că perturbă ciclurile de somn, dar și afectează producția de melatonină, hormonul care este responsabil de reglarea somnului.
Pe lângă faptul că această băutură poate provoca senzația de sete, alcoolul poate să îți provoace și insomnii, iar acest lucru să-ți afecteze întreaga sănătate astfel.
Iată de ce îți este greu să adormi după ce ai băut!
Pe aceeași temăCum este afectat somnul din cauza alcoolului
Multe persoane obișnuiesc să consume alcool înainte de culcare, tocmai din motivul de a reuși să adoarmă mai ușor. Cu toate acestea, medicii trag un semnal de alarmă și explică de fapt contrariul acestui mit.
Fie că este vorba de un pahar de vin, o sticlă de bere sau tărie, toate aceste tipuri de alcool pot avea următoarele efecte negative:
- somn agitat și neliniștit
- apnee în somn prin întreruperea respirației pentru perioade scurte de timp
- sforăit intens
- coșmaruri și vise neplăcute
- creșterea frecvenței urinării
- afectarea calității somnului REM, care este important pentru odihnă și regenerare.
- apariția insomniei de revenire, în care te trezești prematur și nu poți adormi din nou
- agravarea simptomelor tulburărilor de somn preexistente
- perturbarea ritmul circadian, afectând programul de somn și trezire
Deși există cazuri în care oamenii adorm mult mai repede din cauza alcoolului, de fapt ei nu se pot odihni exact așa cum ar trebui. Băutura poate distruge somnul și nu lasă organismul să se odihnească corspunzător, provocând astfel posibilitatea ca cei care au consumat băuturi alcoolice să se trezească în timpul nopții.
„Somnul se instalează brusc la alcool, dar ești într-o fază superficială de somn, nu ești într-o fază profundă. E somnul acela agitat, neliniștit. În momentul în care ai băut alcool somnul tău este complet denaturat. (...) O să te trezești cu mai mult cortizol, hormonul stresului” a povestit medicul Mihail Pautov în cadrul unei ediții Medicool.
„În timp ce alcoolul te poate face adesea să adormi mai repede, consumul lui aproape de ora de culcare poate provoca somn fragmentat și poate fi cauza trezirii frecvente pe tot parcursul nopții.
Studiile au descoperit că consumul de alcool în decurs de patru ore de la culcare poate afecta negativ continuitatea și durata somnului, ducând la trezire după debutul somnului.
Dacă întâmpinați dificultăți în a adormi după o băutură de seară, încercați să beți ultima băutură cu aproximativ patru ore înainte de a merge la culcare, pentru a vă asigura că corpul dumneavoastră a avut timp suficient pentru a digera și metaboliza alcoolul înainte de a încerca să adormi” transmit experții potrivit Mirror.
Pe aceeași temă