Când începe vaccinarea în masă împotriva Covid-19! Avertismentul lui Virgil Musta: „Să nu ne trezim cu efecte adverse severe”
Apar primele informații despre vaccinarea în masă împtoriva Covid-19, dar specialiștii din România trag un semnal de alarmă! Virgul Musta, șeful secției de boli infecțioase Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara, explică ce riscuri există în prezent.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 19 August 2020, 12:18 | Actualizat: Miercuri, 19 August 2020, 12:20Marile state ale lumii au intrat într-o luptă contra cronometru de descoperire a unui vaccin împotriva Covid-19. SUA, China și Rusia au anunțat pași importanți în acest sens și, de curând, autoritățile de la Moscova au declarat că au obținut un vaccin eficient și că va începe vaccinarea voluntară în masă peste o lună.
Când începe vaccinarea în masă împotriva coronavirusului (Covid-19)
Chinezii, ceva mai rezervați, spun au obținut brevetarea primului vaccin anti-Covid-19, produs ce se află acum în faza trei de testare. Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara, a declarat că cele două state au scurtat și au sărit peste anumite etape de siguranță a medicamentului, motiv pentru care nu se știe în ce măsură acest vaccin este eficient. Acesta susține că trebuie să fie luat în calcul și riscul ca acest produs să ofere „efecte adverse severe, cu o patologie care apoi este foarte greu de ținut sub control”. De aceea, specialistul este de părere că este extrem de important ca vaccinurile să fie fabricate și testate cu grijă la orice aspect ce ține de eficiență, calitate, efecte adverse.
Pe aceeași temăŞeful Institutului federal pentru vaccinuri şi biomedicină din Germania a declarat miercuri că unele grupuri de persoane care trăiesc în Germania ar putea fi vaccinate la începutul anului viitor împotriva COVID-19, boală care a provocat moartea a sute de mii de persoane la nivel mondial şi a afectat grav economia globală, relatează Reuters.
Informații despre vaccinul împotriva coronavirusului (Covid-19)
Companii farmaceutice din întreaga lume efectuează studii clinice avansate, fiecare cu zeci de mii de participanţi, iar unele dintre ele se aşteaptă să afle până la sfârşitul anului dacă vaccinurile lor împotriva COVID-19 sunt eficiente şi sigure.
Pe aceeași temăKlaus Cichutek, şeful Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, a declarat pentru grupul de presă Funke că datele din faza I şi II de testare au arătat că unele vaccinuri au declanşat un răspuns imun împotriva coronavirusului.
"Dacă datele din faza III de testare demonstrează că vaccinurile sunt eficiente şi sigure, primele vaccinuri ar putea fi aprobate la începutul anului, eventual cu condiţii incluse", a declarat el.
Informații despre vaccinul împotriva coronavirusului (Covid-19)
"Pe baza asigurărilor producătorilor, primele doze pentru persoanele din Germania vor fi disponibile la acel moment, în concordanţă cu priorităţile stabilite de Comitetul permanent pentru vaccinare", a declarat Cichutek, referindu-se la grupul care formulează recomandări pentru utilizarea vaccinurilor autorizate în Germania.
22 de milioane de persoane infectate cu noul coronavirus
Peste 22 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, după apariţia epidemiei în China la sfârşitul anului trecut. COVID-19 a provocat aproape 800.000 de decese la nivel global.
Pe aceeași temăMai multe companii farmaceutice, între care Moderna, AstraZeneca şi Pfizer, afirmă că se aşteaptă să producă fiecare peste un miliard de doze de vaccin anul viitor.
Firma germană de biotehnologie CureVac nu a exclus un proces rapid de aprobare pentru potenţialul său vaccin şi se aşteaptă ca acesta să ajungă pe piaţă până la jumătatea anului 2021, arată cei de la Agerpres.