Ce trebuie să știi despre Mănăstirea Radu Vodă și icoana Sfântului Nectarie: program și mijloace de transport
Mănăstirea Radu Vodă este una dintre cele mai apreciate mănăstiri din România și este situată în București. Declarată monument istoric, datorită icoanei Sfântului Nectarie, despre care se crede că este făcătoare de minuni, mănăstirea atrage frecvent foarte mulți credincioși
Publicat: Miercuri, 28 August 2019, 10:16 | Actualizat: Miercuri, 28 August 2019, 13:16- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mănăstirea Radu Vodă este una dintre cele mai apreciate mănăstiri din România și este situată în București. Declarată monument istoric, datorită icoanei Sfântului Nectarie, despre care se crede că este făcătoare de minuni, mănăstirea atrage frecvent foarte mulți credincioși.
Mănăstirea Radu Vodă este situată în zona Unirii din Bucureşti și este mereu vizitată de turişti. A fost ridicată de Alexandru al Doilea Mircea pe la 1558-1577, apoi a fost distrusă de oastea lui Sinan Paşa. Nepotul ctitorului, Vodă Radu Mihnea, care i-a lăsat şi numele a refăcut-o în 1614. Apoi, veac după veac, zidurile i-au fost măcinate de cutremure, incendii şi decizii politice de sistematizare. Comuniştii au închis-o în 1960, dar Patriarhul Justinian a luptat să o restaureze, apoi a resfiinţit-o în 1979. Aşa sună pe scurt istoria mănăstirii Radu Vodă.
În prezent, la mănăstirea Radu Vodă sunt 20 de călugări şi 10 preoţi slujesc. Lor li se alătură anual mii de mireni care se închină la mormântul patriarhului şi la mormântul domnitorului Radu Vodă, dar mai ales la moaştele Sfântului Nectarie
Mănăstirea Radu Vodă din București este importantă şi din punct de vedere arheologic. În apropierea mănăstirii se afla Casa Domnească al cărei scop era de a adăposti oaspeţi importanţi care se aflau în trecere în Capitală. Casa Domnească a rămas în picioare până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, spre sfârşitul secolului al XIX-lea ea dispărând”.
Arheologii au adus la lumină fundaţiile şi o sală de peste o sută de metri în care se păstrează patru arce semicirculare, care susţineau etajele clădirii. La terminarea restaurării Casei Domneşti, ansamblul mănăstirii va intra în circuitul turistic.
Icoana Sfântului Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă
În pronaos, la Mănăstirea Radu Vodă există racla din argint cu o parte din moaștele Sfântului Nectarie Vindecătorul, renumit printre credincioși pentru minunile pe care le-ar fi făcut chiar din timpul vieții sale, ajutându-i pe cei aflați în suferință. Astăzi, Sf. Nectarie este cel mai venerat sfânt al Greciei.
Pe aceeași temăCum ajungi la Mănăstirea Radu Vodă din București. Adresă și mijloace de transport
Mănăstirea Radu Vodă Adresa: Str. Radu Vodă, nr. 24A, Sector 4, Bucuresti, 040275, Romania.
Mănăstirea Radu Vodă Program: În fiecare zi între orele 07:00 – 21:30
Mănăstirea Radu Vodă Hram: Sfânta Treime (Sfânta Troiță), Sfântul Nectarie Taumaturgul
Mănăstirea Radu Vodă Stareț: Arhim. Nectarie Șofelea
Mănăstirea Radu Vodă mijloace de transport
Acces rutier: tramvaiele 15, 27, 30; autobuzele 104, 123, 124, 312, 385; Metrou, statia Piata Unirii.
Acces feroviar: Gara Bucuresti Nord (la 5 km.), apoi cu autobuzul 123 sau Metroul, aproximativ 25 de minute în directia Piata Unirii.
Mănăstirea Putna: legendă, curiozități, traseu, program și taxe de vizitare
Ce trebuie să știi despre Mănăstirea Prislop: istorie, program, traseu, cazare