MediCOOL sezonul 4. Cât de importantă este protecția solară și ce riscuri există. Semnele care ar trebui să ne trimită la medic
Experții atenționează în fiecare an cu privire la efectele negative pe care le are expunerea la soare, care pare că devine tot mai periculoasă. Iată care sunt riscurile, cum le putem preveni, dar și care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să ne trimită imediat la medic. Nu trebuie să așteptăm să ne doară ceva!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 14 Iunie 2023, 18:00 | Actualizat: Marti, 18 Iulie 2023, 09:52- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Menlanomul este unul dintre pericolele la care ne expunem atunci când nu folosim protecție solară adecvată și ignorăm sfaturile medicilor. Pe lângă acest tip de cancer însă, există o serie de numeroase alte afecțiuni pe care pielea le poate dobândi atunci când este expusă în mod prelungit la razele UV.
Cum ne afectează expunerea la soare și care sunt riscurile la care ne supunem
Medicul dermatolog Cristina Nisipașu a explicat care sunt semnalele de alarmă pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când vine vorba de cancerul de piele. Iată când trebuie să mergi la medic și care sunt riscurile!
„Expunerea îndelungată la soare presupune două mari riscuri - cancerul cutanat și fotoîmbătrânirea. Crește riscul de a dezvolta melanomul, cel mai agresiv tip de cancer, dacă suferim un număr de cel puțin cinci arsuri solare în timpul vieții.
Pe aceeași temăDar, pe lângă melanom, există și alte tipuri de cancere cutanate, cum ar fi carcinoamele, care, deși au o evoluție mai lentă în timp, nediagnosticate precoce pot deveni problematice. O altă problemă datorată expunerii îndelungate la soare este modificarea AND-ului celular, produs prin expunerea cumulată în timpul vieții la ultraviolete. Aceasta se traduce prin modificări în timp ale texturii, structurii și culorii cutanate. Adică: pete pigmentare, riduri, lașitate, aspect tern”, a subliniat medicul Cristina Nisipașu, în cadrul emisiunii MediCOOL.
Pe aceeași temăCum putem preveni aceste efecte negative
Medicul dermatolog a explicat că protecția solară ar trebui folosită zilnic, chiar și atunci când nu nu suntem la plajă sau afară nu este tocmai o zi însorită. Acest lucru nu înseamnă că razele ultraviolete nu ne afectează pielea.
„Aș vrea să subliniez importanța protecției solare zilnice, nu doar atunci când mergem la mare, pentru că radiațiile ultraviolete pot fi pretutindeni. Chiar și în mașină sau în casă dacă soarele bate pe geam, chiar și la munte, la altitudini înalte, unde distanța față de soare este mai mică, și automat radiațiile ultraviolete sunt mai puternice.
Nu trebuie să ne păcălească o zi înnorată, pentru că radiațiile ultraviolete trec prin stratul de nori. Chiar dacă noi nu le vedem, ne pot păcăli și ne pot provoca arsuri cutanate”, a continuat medicul.
Care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să ne trimită imediat la medic
Atunci când vine vorba de cancerul de piele, prevenția este cea mai importantă. Deși acest tip de afecțiune nu doare propriu-zis, există câteva semnale care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită la un control de specialitate.
„Prevenția cancerului de piele începe acasă, printr-o autoexaminare frecventă. Regula „ABCDE” este una dintre cele mai simple metode de a ne analiza leziunile cutanate. Orice leziune nou apărută care nu se vindecă în câteva săptămâni - o aluniță nou apărută sau una veche care își modifică rapid structura, forma, dimensiunea, trebuie să ne ducă de urgență la medic. Pe lângă acestea, un control medical anual este obligatoriu pentru a face o dermatoscopie medicală.
Există campanii care organizează frecvent caravane medicale sau chiar consulturi în cabinetele medicilor dermatologi, unde pacienții își pot verifica gratuit alunițele în fiecare an”, a explicat doctorul dermatolog.
Cancerul de piele poate să nu doară. Nu trebuie să amânăm vizita la medic
Medicul Cristina Nisipașu a încurajat efectuarea acestor examinări, punctând că nu sunt dureroase. „Examinarea nu este dureroasă și aș vrea să subliniez că nici cancerul nu este dureros, deci nu trebuie să ne așteptăm ca o aluniță să ne supere ca să ne prezentăm la medic”, a atenționat medicul.
Laboratoarele La Roche-Posay dețin o gamă de încredere atunci când vine vorba de protecția solară, care poate fi aplicată sub formă de cremă sau spray, care pe lângă factorul de protecție, dețin și alte proprietăți de hidratare și previn îmbătrânirea tenului și a pielii.