Prăjitură în straturi cu cremă de vanilie, pandișpan cu mac și bezea cu nucă. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 29 aprilie 2022
În ediția din 29 aprilie 2022, a emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul matinalului, pentru că este vineri și este zi de desert, a preparat o rețetă de Prăjitură în straturi cu cremă de vanilie, pandișpan cu mac și bezea cu nucă pe care a denumit-o prăjitura "Rațușca".
Publicat: Vineri, 29 Aprilie 2022, 12:37 | Actualizat: Marti, 16 Mai 2023, 09:29Dacă nu v-ați hotărât ce desert să preparați pentru weekend, Vlăduț, bucătarul matinalului Super Neatza, a preparat în ediția din 29 aprilie 2022, a emisiunii o interesantă și spectaculoasă rețetă de prăjitură în straturi cu cremă de vanilie, pandișpan cu mac și bezea cu nucă, care vă poate folosi drept inspirație.
Pentru că a tăiat-o frumos în romburi cu colțurile mai ascuțite, Vlăduț a denumit-o ”Prăjitura Rățușca”.
Pe aceeași temăEste o prăjitură formată din două straturi de bezea cu nucă, un strat de pandișpan cu mac și între acestea o delicioasă cremă de vanilie.
Pe aceeași temăVă oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a-i răsfăța și voi pe cei dragi cu o astfel de prăjitură delicioasă și spectaculoasă.
Prăjitură în straturi cu cremă de vanilie, pandișpan cu mac și bezea cu nucă - Ingrediente
Împărțim lista de ingrediente în funcție de elementele prăjiturii pentru a ne ușura munca:
Pe aceeași temăPentru stratul de pandișpan cu mac:
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 6 linguri de unt topit sau ulei
- sucul și coaja de la o lămâie
- 3 linguri de făină
- 3 linguri de mac
- 1 praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 10 gălbenușuri de ouă
- 3 linguri de făină
- 200 gr de zahăr
- 3 lingurițe cu esență vanilie
- 1 praf de sare
- 250 gr unt cu 82% grăsime
Pentru straturile de bezea cu nucă:
- 10 albușuri
- 500 gr de zahăr
- 200 gr de nucă măcinată fin
- un praf de sare
- ulei sau unt pentru uns hârtia de copt
Prăjitură în straturi cu cremă de vanilie, pandișpan cu mac și bezea cu nucă - Mod de preparare
Începem cu prepararea blatului de pandișpan care necesită un timp mai îndelungat de coacere. Continuăm cu crema de vanilie, apoi cu blaturile de bezea cu nucă. Folosim o tavă mare de copt cu dimensiunile de aproximativ 33/43 cm.
Cum preparăm blat de pandișpan cu mac
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separăm albușurile de gălbenușuri ca la orice rețetă clasică de pandișpan. Presărăm sare peste albușuri și le batem cu telul sau cu mixerul. Când devin spumoase, adăugăm treptat, zahărul și sucul de lămâie. Când obținem o bezea foarte fermă adăugăm pe rând: gălbenușurile, coaja de lămâie, macul și făina. Amestecăm aceste ingrediente în bezea folosind o spatulă și cu mișcări circulare de jos în sus.
Întindem blatul de pandișpan cu mac în forma de copt tapetată cu hârtie la bază și unsă cu unt topit sau ulei. Punem tava la cuptor și coacem blatul pentru 20-25 de minute, la 180de grade Celsius.
Pe aceeași temăCum preparăm crema de vanilie
Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când acestea se topesc. Adăugăm puțin lapte rece și făina, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm laptele fierbinte. Amestecăm intens în timp ce adăugăm laptele pentru omogenizare. Fierbem crema la foc mediu amestecând continuu, până când devine consistentă. Singem focul, adăugăm vanilia în cremă și o lăsăm să se răcească.
Când crema este bine răcită, încorporăm în ea untul moale adăugat treptat.
Cum preparăm blaturile de bezea cu nucă
Mixăm bine albușurile mai întâi presărate cu sare ca la orice rețetă de bezea clasică. Adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când obținem ă bezea foarte fermă.
Îndepărtăm mixerul și folosim în continuare o spatulă, pentru a încorpora miezul de nucă măcinat fin. Împărțim compoziția în două părți egale pe care le îmtindem în două tăvi de dimensiunea pandișpanului cu mac. le întindem pe hârtie de copt unsă cu unt sau ulei pentru a se desprinde ușor după coacere.
Coacem cele două foi de bezea cu nucă la 180 de grade Celsius pentru 12-15 minute, cu ventilație.
Pe aceeași temăCum asamblăm delicioasa prăjitură în straturi cu cremă de vanilie, pandișpan cu mac și bezea cu nucă
Când avem și crema răcită și cele trei blaturi putem asambla prăjitura în aceeași tavă în care am copt-o.
Așezăm la bază o foaie de bezea și întindem peste ea jumătate din cremă. Adăugăm blatul de pandișpan cu mac, apoi cealaltă jumătate din cantitatea de cremă. Deasupra așezăm a doua foaie de bezea și o presăm ușor. Acoperim prăjitura cu hârtie de copt și punem tava la frigider pentru cel puțin 2 ore.
Apoi o putem secționa în romburi pentru un aspect spectaculos.
Pentru mai multe detalii despre cum se prepară rețeta de prăjitură în straturi cu cremă de vanilie, pandișpan cu mac și bezea cu nucă, dar și pentru a nu pierde sfaturi importante de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus.