Rețeta zilei la Super Neatza, 9 septembrie 2021. Zacuscă de vinete cu gălbiori, preparată de Vlăduț
În ediția din 9 septembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul emisiunii, a pregătit un preparat delicios care conține ciuperci, ardei, roșii, vinete, ceapă, usturoi, dar și alte ingrediente delicioase, denumit "Zacuscă magică". Iată care sunt etapele rețetei celebrului chef pentru un preparat ca la restaurant.
Publicat: Joi, 09 Septembrie 2021, 16:33 | Actualizat: Luni, 29 August 2022, 11:11Pentru că este perioada când gospodinele pregătesc conserve de toamnă pentru sezonul rece, Vlăduț, bucătarul de la Super Neatza ne propune o minunată rețetă de zacuscă de vinete cu gălbiori, tare gustoasă.
În fiecare toamnă, Vlăduț prepară câte o porție consistentă de zacuscă, în platoul de la Neatza, dar de fiecare dată vine cu o altă rețetă și multe tipsuri pentru reușită. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru a prepara și voi așa rețetă delicioasă de zacuscă.
Pe aceeași temăZacuscă de vinete cu gălbiori - Ingrediente
- 3 kg de vinete
- 2 kg ardei capia
- 1 kg roșii
- 500 gr ceapă
- 1-2 căței de usturoi
- 500 gr gălbiori
- 250 ml ulei
- sare și piper
- 1 ardei iute, opțional
Rețetă de zacuscă de vinete cu gălbiori - Mod de preparare
Respectând pașii indicați de Vlăduț, vei obține o zacuscă extrem de reușită și ca gust și ca textură.
Primul pas constă în coacerea vinetelor și curățarea acestora cât încă sunt fierbinți, dar nu sub jet de apă rece. Ne umezim constant degetele și curățăm rapid vinetele. Așezăm vinetele în site, sau pe un plan înclinat pentru a se scurge de sucul amărui.
Pe aceeași temăÎntre timp, coacem și ardeii și îi curățăm, în acelaș mod ca și vinetele, umezindu-ne degetele cu apă rece. Lăsăm ardeii într-o sită, la scurs, dar nu arăuncăm sucul lăsat de ei ci îl vom folosi la fierberea zacuștii.
Între timp, ne ocupăm de sosul de roșii, de ceapă și de gălbiori. Curățăm roșiile și le tocăm mărunt, apoi le punem la fiert cu 2-3 linguri de ulei. le lăsăm să fiarbă până scad la jumătate și se transformă într-un sos de roșii dens și gustos. Adăugăm în sosul de roșii și un cățel de usturoi răzuit și îi potrivim gustul cu sare și piper.
Curățăm ceapa și o tocăm solzișori apoi o punem la călit în ulei. O lăsăm să se pătrundă ușor, dar cu grijă să nu se prăjească, apoi o stropim constant cu suc de la ardei și o fierbem până se pătrunde definitiv. Gălbiorii îi spălăm și îi ștergem bine cu prosoape de hârtie absorbante, apoi îi tocăm tot grosier. Îi punem la prăjit în baie de ulei, cu 2 căței de usturoi tocați mărunt.
Când avem vinetele coapte și răcite te tocăm grosier. La fel tocăm și ardeii, tot grosier și putem pune zacusca la fiert.
Cum se fierbe zacusca de vinete cu gălbiori
În vasul cu ceapa distuită în ulei și suc de ardei, adăugăm sucul de roșii. Le mai fierbem puțin împreună după care adăugăm ardeii copți. Din nou mai fierbem ingredientelele pentru câteva minute și adăugăm vinetele. Din acest moment mai fierbem zacusca 15-20 de minute, iar spre final de fierbere adăugăm și gălbiorii. Potrivim gustul cu sare și piper și punem zacusca fierbinte în borcanele deja sterilizate. Închidem bine capacele borcanelor cu zacuscă și punem borcanele în cuptorul fierbinte, cu focul stins. Le lăsăm acolo până când se răcesc, apoi le putem trece în cămară.
Pe aceeași temăServim o porție de zacuscă caldă cu o pâine delicioasă de casă, că tare-i bună și ne îmbie cu aroma ei.
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț despre cum se prepară rețeta de zacuscă cu vinete și gălbiori, accesați materialul video de mai sus.