Actele necesare pentru șomaj în 2024. Cine sunt persoanele care pot beneficia de ajutorul de la stat și ce sumă se oferă
Șomajul este un ajutor de la stat de care beneficiază o mare parte dintre români. Iată care sunt condițiile pentru a primi suma oferită și ce acte îți sunt necesare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 17 Ianuarie 2024, 11:14 | Actualizat: Miercuri, 17 Ianuarie 2024, 13:24Șomajul este termenul folosit pentru venitul pe care persoanele apte de muncă, dar care nu au găsit încă un job, îl primesc sub forma unui ajutor din partea statului.
Pe aceeași temăÎn România, există mai multe cauze principale pentru care un număr foarte mare de cetățeni pot beneficia de acest ajutor, iar cel mai des întâlnit motiv este analfabetismul funcțional.
Cu toate acestea, există și o categorie de oameni care sunt în situația de șomaj pentru motive bine întemeiate, precum ar fi falimentarea unor firme.
Iată cine sunt persoanele care pot beneficia de șomaj și care sunt condițiile pentru eligibilitate.
Persoanele care pot beneficia de șomaj în 2024
Ajutorul de la stat se poate acorda persoanelor care nu au și nu găsesc un loc de muncă, dar care sunt apte de lucru, având vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani.
Pentru ca cei care își doresc să beneficieze de acest ajutor, trebuie să se încadreze în următoarele categorii:
- Solicitanții care nu realizează venituri sau care au venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR).
- Solicitanții care au cotizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 dinaintea solicitării
- Solicitanții care au pierdut locul de muncă, dar nu din vina lor, indiferent de contractul de muncă.
- Absolvenții de liceu care se înregistrează la agenția de ocupare a forței de muncă din raza localității în care își au domiciliul la o distanță de maxim 60 de zile după terminarea studiilor.
Actele necesare pentru șomaj în 2024
După ce solicitanții s-au asigurat că îndeplinesc condițiile de eligibilitate, aceștia trebuie să pregătească următoarele documente:
- cartea de identitate în original și copie
- actele de studii și de calificare în original și copie
- adeverință medicală din care să reiasă faptul că solicitantul este clinic sănătos / apt de muncă / are restricții medicale
- actele eliberate de organele financiar teritoriale din care rezultă că persoana nu realizează venituri sau că realizează venituri mai mici decât valoare indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj
Ce valoare are șomajul în România în 2024
Cuantumul ajutorului de șomaj reprezintă o sumă care se acordă lunar, dar care nu este la fel pentru toți cei care îl obțin. Iată cum se calculează ajutorul de șomaj.
- 75% din valoarea ISR (448,5 lei) pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim un an
- 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă ce se poate calcula prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, astfel:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim trei ani
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim cinci ani
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim zece ani
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim douăzeci de ani
Pe aceeași temă